“Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;” από τη Ναταλία Αργυράκη

από τη Ναταλία Αργυράκη-Δημοσιογράφο

Θα ήθελα να γνωρίζω περισσότερα για αυτή την παράσταση, μιας και έχει ανέβει αρκετές φορές στο στο θέατρο και έχει γυριστεί και ταινία (το 1966 με τους Richard Burton και Elizabeth Taylor), αλλά επειδή πρώτη φορά την είδα με αυτή τη διανομή και μιας και δεν είμαι κριτικός θεάτρου, θα αρκεστώ να μεταφέρω το πώς αισθάνθηκα και γιατί πιστεύω ότι τα πιο σκληρά έργα είναι και τα πιο απολαυστικά.
virginia woolf 2

Ο Έντουαρντ Άλμπη γράφει ένα έργο (σύμφωνα με την προσωπική μου ανάγνωση) για τις σχέσεις εξάρτησης, για τον γάμο και τη μοναξιά, για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, για τους λόγους που οδηγούν τον καθένα να κάνει μία επιλογή, για όσα θαυμάζει κανείς στον σύντροφό του και όσα τον απογοητεύουν, και φυσικά, για τα μυστικά που κρύβονται πίσω από μία κλειστή κρεβατοκάμαρα. Αγάπη, μίσος, πόθος, εθισμός, αλήθεια, ψέματα, αυταπάτες, ειρωνεία, πόνος, βία. Γι’ αυτό είναι ένα έργο που όσο πονάει, τόσο γοητεύει.

Ας το παραδεχτούμε, ο πόνος είναι (τις περισσότερες φορές) λυτρωτικός (για να μην πω απαραίτητος, για το επόμενο βήμα). Το ερώτημα “Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ” μάλλον αναφέρεται σε μία ζωή χωρίς ψευδαισθήσεις. Και οι ψευδαισθήσεις μας είναι συχνά αναπόσπαστο κομμάτι μας. Εμείς τις δημιουργούμε, εμείς τη συντηρούμε, τις έχουμε ανάγκη.
Εγώ τη φοβάμαι τη Βιρτζίνια Γουλφ.
virginia woolf 3

Το έργο: Ο Τζώρτζ (Δάνης Κατρανίδης) και η Μάρθα (Μίρκα Παπακωνσταντίνου) είναι ένα ζευγάρι με μία σχέση απόλυτης εξάρτησης. Ο Τζώρτζ είναι καθηγητής σε Πανεπιστήμιο του οποίου πρύτανης είναι ο πατέρας της Μάρθας, κάτι που μεγαλώνει την ένταση της σχέσης τους. Μετά από μια δεξίωση στο Πανεπιστήμιο, η Μάρθα προσκαλεί το νεαρό ζευγάρι Χάνι (Χρύσα Παπά) και Νίκ (Παναγιώτης Εξαρχέας) στο σπίτι για ένα μεταμεσονύκτιο πάρτυ. Μέχρι να ξημερώσει, ο Νικ και η Χάνι μπλέκονται στο παιχνίδι τους. Η βραδιά γίνεται άγρια, ανεξέλεγκτη και με απρόβλεπτη κατάληξη για όλους.
virginia woolf 5

Οι πρωταγωνιστές: Ο Δάνης Κατρανίδης και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, στην πρώτη τους θεατρική συνάντηση, δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας, γροθιές στο στομάχι, προκαλούν ανατριχίλα και -χωρίς υπερβολή- υπενθυμίζουν τι σημαίνει να είσαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ηθοποιός. (Και πως μάλλον αυτό το ταλέντο είναι κάτι που το έχεις μέσα σου, διαφορετικά όσο κι αν προσπαθήσεις δεν κατακτιέται).

Δίπλα τους στους ρόλους του νεαρού ζευγαριού που κρύβει (περισσότερα) μυστικά η Χρύσα Παππά και ο Παναγιώτης Εξαρχέας, εντυπωσιακοί (απλά, για να είμαι ειλικρινής, δίπλα στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, όποιος κι αν εμφανιζόταν, θα φαινόταν έστω και λίγο ανεπαρκής).

Πόλη Θέατρο
Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87
πλ. Βικτωρίας
τηλ. 211 1828 900

 

* η Ναταλία Αργυράκη ειναι δημοσιογράφος στο περιοδικό ΟΚ και έχει το δικό της   blog το the-red-studio.blogspot από το οποίο αναδημοσιεύουμε το κείμενο

Πηγή: http://the-red-studio.blogspot.gr

You may also like