Πρόταση για dvd: Mujeres Al Borde De Un Ataque De Nervios

Mujeres Al Borde De Un Ataque De Nervios 3Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Λογικά επιστρέψατε από τις βόλτες σας και τις βουτιές σας και χαλαρώνετε στο σπίτι! Ξέρω πως απόψε είναι κι ο τελικός του Ευρωπαϊκού Κυπέλου για το 2016 (μια που το θίξαμε… Allez le bleus!), αλλά κάποιοι μπορεί και να προτιμήσετε να δείτε μία χαλαρή ταινία. Καθώς, λοιπόν, βρίσκεται σε εξέλιξη το αφιέρωμά μας στον ισπανικό κινηματογράφο, συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Φυσικά από το αφιέρωμα δε θα μπορούσε να λείπει η δουλειά ενός εμβληματικού δημιουργού της Ισπανίας, τον Pedro Almodóvar!

Η Pepa (Carmen Maura) είναι μία διάσημη ηθοποιός της τηλεόρασης, η οποία προσπαθεί να έρθει σ’ επαφή με τον Iván (Fernando Guillén), τον πρώην σύντροφό της, με τον οποίο έχουν πια χωρίσει. Κι αυτό γιατί, όπως η ίδια ισχυρίζεται, «έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό». Όσο προσπαθεί να βρει τον Iván, θα συναντηθεί με το γιο του, Carlos (Antonio Banderas) και τη μνηστή του και την πρώην σύζυγο του Iván, οι οποίοι επίσης δεν έχουν ιδέα για το πού μπορεί να είναι ο Iván. Στο μεταξύ, θα την επισκεφθεί απρόσμενα κι η φίλη της, η Candela (María Barranco) που αποζητά τη βοήθεια της Pepa όταν βρεθεί σε μπελάδες όταν ανακαλύπτει πως ένας εραστής της είναι τρομοκράτης. Σύντομα αποδεικνύεται πως ο Iván είναι ένας δυνατός συνδετικός κρίκος, ο οποίος μ’έναν αξιοπερίεργο τρόπο μπλέκει τις ζωές όλων.
Mujeres Al Borde De Un Ataque De Nervios 4Η ταινία «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης» (ο ελληνικός τίτλος με τον οποίο μπορείτε να την αναζητήσετε στο video store της γειτονιάς σας) είναι μία δημιουργία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Pedro Almodóvar («Hable Con Ella», 2002, Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου).
Μέσα από την ταινία του, ο Almodóvar εξερευνά το αγαπημένο του θ΄’εμα: τη γυναίκα. Και μπορεί ο τίτλος να έχει μία προδιάθεση πανικού και παράνοιας, το περιέχομενο δεν έχει σχέση με αυτό. Αντίθετα, μέσα από μία κωμική σκοπιά, ο σκηνοθέτης μέσα σ’ένα χρονικό πλαίσιο 48 ωρών (όπου κι εκτυλίσσεται η πλοκή) δίνει ένα χιουμοριστικό και σε καμία περίπτωση ειρωνικό χαρακτήρα της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Κι αυτό το κάνει εξερευνώντας διαφορετικούς χαρακτήρες γυναικών, οι οποίες μ’ έναν έξυπνο θεατρικό τρόπο καταλήγουν να βρίσκονται όλες μαζί στον ίδιο χώρο. Κάθε χαρακτήρας είναι πλήρως ανεπτυγμένος και το «μπλέξιμο» στο οποίο βρίσκονται τους δίνει περισσότερη άνεση να εκδηλωθούν. Έτσι ο Almodóvar καταφέρνει να πείσει το θεατή μέσα από μία έξυπνη ροή πως οι γυναίκες δεν είναι μυστήρια πλάσματα, απλά αντιδρούν διαφορετικά σε κάθε κατάσταση. Δίκαια, λοιπόν, η ταινία έφτασε να διεκδικεί το 1989 Χρυσή Σφαίρα και Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Mujeres Al Borde De Un Ataque De Nervios 5Στο τελικό αποτέλεσμα συμβάλλει ιδιαίτερα κι η ομάδα ηθοποιών που διάλεξε ο σκηνοθέτης για τους χαρακτήρες του. Η Maria Barranco στο ρόλο της αφελούς Candela κι ο Antonio Banderas στο ρόλο του ντροπαλού γιου του Iván (ομολογώ δεν περίμενα να δω σε τέτοιο ρόλο τον Banderas όταν τον έχω «συνηθίσει» σαν Λατίνο γόη όλα αυτά τα χρόνια!) είναι κάποιες ενδεικτικές αναφορές στις έξυπνες ερμηνείες. Φυσικά, αξιόλογη είναι κι η ερμηνεία της Carmen Maura στο ρόλο της Pepa, η οποία καταφέρνει με ευκολία να βγάλει στην επιφάνεια την πραγματικά μπερδεμένη συναισθηματική κατάσταση του χαρακτήρα της.
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση κι ελπίζω να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ!

Πρωταγωνιστούν: Carmen Maura, Antonio Banderas, María Barranco, Rossy de Palma, Julieta Serrano, Kiti Mánver, Fernando Guillén, Guillermo Montesinos κ.α.

You may also like