Πώς αντιμετωπίζουμε το ερεθισμένο δέρμα κατά την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επιφέρει πολλές αλλαγές. Και ενώ όλοι γνωρίζουν κάποια αποτελέσματα της εγκυμοσύνης όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, οι έντονες διακυμάνσεις των συναισθημάτων και οι λιγούρες – η επίδραση που μπορεί να έχει στο δέρμα μας βρίσκεται αρκετά χαμηλά στη λίστα των «παρενεργειών». Λόγω της αυξημένης ροής του αίματος, των ορμονικών αλλαγών και της προαναφερθείσας αύξησης του σωματικού βάρους, η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε ακμή, ραγάδες, έκζεμα, ψωρίαση και αλλαγές στο χρώμα της επιδερμίδας. Σύμφωνα με μελέτες, οι μεταβολές του δέρματος εμφανίζονται σε περίπου 90% των εγκύων γυναικών με τον ένα ή την άλλο τρόπο. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές συνήθως δεν είναι μόνιμες, μιας και οι περισσότερες αλλαγές που παρατηρούνται στο δέρμα μας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναμένεται να βελτιωθούν ή να επιλυθούν εντός τριών μηνών μετά τον τοκετό.

Η φαγούρα ή ο κνησμός είναι ένα σύνηθες ζήτημα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να αμελήσουμε, μιας και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ενοχλητικό. Πόσο μάλλον δεδομένου ότι, η φαγούρα είναι συνήθως χειρότερη τη νύχτα. Όταν δεν μπορείτε να σταματήσετε τη φαγούρα, απαιτείται μια πιο δραστική λύση. Ευτυχώς, ο κνησμός του δέρματος είναι μια παρενέργεια της εγκυμοσύνης που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα.

Για να μάθουμε τι προκαλεί φαγούρα στο δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε), ρωτήσαμε τους ειδικούς, οι οποίοι και μας είπαν πως οι ορμονικές αλλαγές είναι η αρχή του ξηρού δέρματος – το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό. Όπως και με κάθε περίοδο ξηρότητας, συνιστάται τακτική ενυδάτωση. Αυτό σημαίνει ενυδάτωση δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ, και προτιμότερο είναι να εφαρμόζεται απευθείας σε υγρό δέρμα. Με αυτόν τον τρόπο θα κλειδώσετε περισσότερη υγρασία.

You may also like