Συμπληρώνοντας το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων»

Μια διαδικτυακή εφαρμογή και ένα ντοκιμαντέρ έρχονται να συμπληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο την έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων», που παρουσιάζεται μέχρι τον Απρίλιο του 2013 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η διαδικτυακή εκπαιδευτική εφαρμογή, που αναρτάται από σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου (www.namuseum.gr), έχει τίτλο «Τα Μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων». Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών, τα οποία καλεί να ερευνήσουν τα μυστήρια του Μηχανισμού, μέσα από 4 αποστολές διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων: του αρχαιολόγου, του επιγραφικού, του μηχανικού και του ιστορικού των επιστημών.
Η αποστολή των παιδιών είναι να απαντήσουν στα 3 βασικά ερωτήματα που έχουν απασχολήσει διαχρονικά όλους τους ερευνητές: Τι είναι και από τι αποτελείται ο Μηχανισμός; Πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει; Πότε, από ποιον και πού κατασκευάστηκε; Για τα παιδιά ηλικίας 15 έως 18 ετών θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμό με έπαθλα.

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το ταξίδι ενός ναυαγίου», που προβλήθηκε στην ΕΤ1, χθες, Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το στήσιμο της έκθεσης, καθώς και η αγωνία να ετοιμαστούν όλα έγκαιρα, έτσι ώστε να αποτυπωθεί για πρώτη φορά όχι μόνον ο Μηχανισμός αλλά το σύνολο του ναυαγίου, που μας δίνει πολλές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων πάνω στο καράβι, τις συνήθειές τους, τον προορισμό τους μέσα από φουρτουνιασμένες θάλασσες. Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν της Φλώρας Πρησιμιντζή.

Η διάρκεια προγράμματος είναι 60 λεπτά, οι ώρες διεξαγωγής του 11:30 π.μ.-12:30 μ.μ., ενώ δεν είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

You may also like