Τοξότης: Ο ανήσυχος ταξιδιώτης

Πριν από λίγες μέρες, μαζί με την επίσημη έναρξη του χειμώνα,  μπήκαμε  στην εποχή του μύστη, φιλοσόφου και αναζητητή της περιπέτειας  Τοξότη…. Το συναρπαστικό αυτό ζώδιο μόλις παρέλαβε την σκυτάλη από τον σοβαρό, παθιασμένο και εμμονικό Σκορπιό.

Πόσο δύσκολο είναι να μην αγαπήσει κανείς  αυτό το γελαστό, ενίοτε ανεύθυνο, χαρούμενο αλλά και πολύ φιλοσοφημένο ζώδιο; Είναι αδύνατον αν μην λατρέψει κανείς την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία, τον ανοιχτό ορίζοντα που ψάχνει πάντα στη ζωή του, τη φιλική συμβουλή του, το χιούμορ, την ευφυία και την έλλειψη πονηριάς και συμφεροντολογικής διάθεσης. Ο Τοξότης μοιάζει με μεγάλο μωρό, που λέει και το τραγούδι…

Αν ψάχνετε έναν αιώνιο έφηβο, με τάσεις φιλοσοφικής αναζήτησης, αυτός είναι ο Τοξότης. Ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, δύσκολα μπορείτε να αντισταθείτε στον ενθουσιασμό του και στη χαρά της ζωής (joie de vivre) που τον διαπερνά, καθώς ψάχνει πάντα το Υψηλό, το Μεγάλο, το Ωραίο, το Άπιαστο. Η ματιά πηγαίνει πάντοτε λίγο πιο πέρα, αφήνοντας πίσω του κάθε τι που είναι πεζό, βαρετό και δύσκολο.

Ο Τοξότης είναι πανέξυπνος αλλά και αφελής-πονηρός αλλά και πιάνεται κορόιδο πιο εύκολα από τους άλλους γιατί εμπιστεύεται και βλέπει το καλό και όχι το κακό-ή μάλλον αρνείται να το δει…Υπερασπιστής των αδυνάτων, πιο εύκολα θα παλέψει για έναν υψηλό σκοπό, παρά για να βάλει τάξη στο ίδιο του το σπίτι. Φιλάνθρωπος αλλά και φιλόζωος, αγαπάει τα ζώα και τους ανθρώπους εξίσου.

Γοητευτικός, χαρισματικός, είναι ενίοτε ή μάλλον συχνά…άπιστος και ασταθής στα ερωτικά του, ο Τοξότης, στην πιο χαμηλή του δόνηση, μπορεί να γίνει χαρτοπαίκτης με την ίδια ευκολία που θα γινόταν ένας πολύ πετυχημένος διπλωμάτης ή Υπουργός Εξωτερικών. Με πολλές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αλλά και επιπόλαιο τρόπο διαχείρισης ανθρώπων και καταστάσεων, μπορεί να πει ψέματα με την ίδια ευκολία που θα μιλήσει Ρωσικά, ως καλός διπλός κατάσκοπος! (call me 007).


Με σύμβολό του το τόξο, κατά πάσα πιθανότητα ψάχνει για την καταλληλότερη έξοδο, σε κάθε ζόρι και σε κάθε περιορισμό. Οι Τοξότες διαπρέπουν σε πολλούς τομείς.

Από τον μέγα Νοστράδαμο, μέχρι τον Νόαμ Τσόμσκυ κι από τον Brad Pitt και την Scarlett Johansson μέχρι τον Steven Spielberg, τον Walt Disney, τον μοναδικό Woody Allen και του συγγραφέα Άρθουρ Κλαρκ, κάθε Τοξότης είναι μια μοναδική, ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή προσωπικότητα!

Με τον Δία στον Τοξότη από πέρυσι το Δεκέμβριο, οι Τοξότες (αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζώδια του Μεταβλητού Σταυρού) ευνοήθηκαν πολύ. Κάτι νέο σε σχέσεις και συνεργασίες ξεκίνησε, βήματα πιο τολμηρά από άλλες χρονιές τους έφεραν πιο κοντά στις επιθυμίες τους, όνειρα έγιναν πραγματικότητα, ενώ πολλοί έκαναν απλώς το απονενοημένο: παντρεύτηκαν, χώρισαν ή έγιναν γονείς. Φέτος, που ο Αιγόκερως  πήρε την σκυτάλη και μπήκε ο ευεργέτης Δίας σε αυτό το γήινο ζώδιο, απολαμβάνουν τη χρονιά που έφυγε και τις αλλαγές που συντελέστηκαν, με χαμόγελο και αισιοδοξία.

Ας μην ξεχνάμε, πως ο Τοξότης έχει κάτι σπάνιο σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώδια: δεν φοβάται τις αλλαγές,  αλλά τις καλοδέχεται.

Για όλους τους Τοξότες, τους λάτρεις της περιπέτειας και του διαφορετικού  η ζωή είναι ένα ταξίδι, γιατί όπως λέει και ο Παντελής Βούλγαρης, στην ομώνυμη ταινία, όλα είναι δρόμος.

Photo credits: Felipe Simo (unsplash)

You may also like