Άνοιξε το συρτάρι να βγούμε στο μπαλκόνι!

Dezeen_The-Avenue-on-Portage-by-5468796-Architecture_ss_1Δύο εμπορικά κτίρια στο Winnipeg έχουν μετατραπεί σε μια πολυκατοικία με αντικατοπτρίζοντα μπαλκόνια- καθρέφτες που ξεπροβάλλουν σαν ανοιχτά συρτάρια. Τα κτήρια κατασκευάστηκαν στις αρχές του εικοστού αιώνα, το κτήριο Hample και το Avenue κατέχουν εξέχουσα θέση στη Portage Avenue, εκεί θα στεγάζονται έντεκα καταστήματα και γραφεία. Η ανακαίνιση από τους «5468796 Architecture», αφορά στην «αναβάθμιση» του ισογείου και των δύο κτιρίων για την εμπορική χρήση και των επάνω ορόφων ώστε να προσαρμοστούν σε 75 διαμερίσματα προς ενοικίαση…

Τα μπαλκόνια των ορόφων είναι ανοίγματα παραθύρων που πραγματικά εντυπωσιάζουν, και παρέχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους για τους κατοίκους των διαμερισμάτων. «Φορώντας» αλουμινίους καθρέφτες στο τελείωμα, τα μπαλκόνια αποτελούν μέρος του περιβάλλοντος, αντικατοπτρίζοντας τον ουρανό, ή και τον δρόμο από κάτω. Κάθε ένα είναι επενδυμένο με καθρέφτη από αλουμίνιο και έχει μία see-through πλεγματοποιημένη βάση. Το πάτωμα τραβά την προσοχή των πεζών, απαλύνοντας το όριο μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου.

Dezeen_The-Avenue-on-Portage-by-5468796-Architecture_3

«Μια σειρά από κινήσεις απλές μπορεί να μετατρέψει τις αρχικές προσόψεις, και την μετατόπιση της δημόσιας αντίληψης των κτιρίων στο ενιαίο αστικό τοπίο», λένε οι αρχιτέκτονες.

Dezeen_The-Avenue-on-Portage-by-5468796-Architecture_6

Στο ισόγειο, ένα κουβούκλιο αντικατοπτρίζεται και δίνει καταφύγιο σε δύο διαφορετικές εισόδους, ακόμα εκτείνεται κατά μήκος της πρόσοψης και των δύο κτιρίων, και ο όγκος έχει ως στόχο να ενταχθούν μέσα και οι δύο δομές. Η πρώτη είσοδος οδηγεί στην πρόσοψη και στο ισόγειο. Η δεύτερη είσοδος είναι αφιερωμένη στους κατοίκους, οι οποίοι οδηγούνται μέσα από μια εσοχή σχήματος V σε μια σκάλα στο κέντρο του κτιρίου.

Dezeen_The-Avenue-on-Portage-by-5468796-Architecture_10

Τα εγκαταλλειμένα ακίνητα αγοράστηκαν το 2010 και το αποτέλεσμα της ανακαίνισης, είναι εντυπωσιακό.

Dezeen_The-Avenue-on-Portage-by-5468796-Architecture_4

 

Dezeen_The-Avenue-on-Portage-by-5468796-Architecture_7

You may also like