Άδειες φιάλες κρασιού… Και τώρα τι;

από τη Τίνα ΠαπασίνουΟινολόγο*

Οι γιορτές είναι ήδη μια μακρινή ανάμνηση… Αυτά που έμειναν πίσω είναι περιττά κιλά, δίπλες, μελομακάρονα, μερικοί κουραμπιέδες που κατάφεραν να περισσέψουν και φυσικά άδειες φιάλες κρασιού και φελλοί!!!

Σίγουρα το περιεχόμενο μετράει ιδίως όταν αναφερόμαστε σε ένα μπουκάλι κρασί, αλλά τι κάνουμε με τη φιάλη όταν αυτή αδειάσει; Τα αντικείμενα τα οποία μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί από ένα άδειο μπουκάλι είναι η γυάλινη φιάλη, η ετικέτα, ο φελλός και το καψύλλιο, οι τέσσερις σύντροφοι του κρασιού στην εμφιαλωμένη φάση της ζωής του! Οι ιδέες για το τι μπορούμε να κατασκευάσουμε από αυτά τα αντικείμενα πολλές. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες προτάσεις σχετικά με την επαναχρησιμοποίησή τους.

Λαμπατέρ από άδεια φιάλη κρασιού ή σαμπάνιας

Διαλέξτε ένα αμπαζούρ του γούστου σας, πάρτε την πιο κομψή άδεια φιάλη – προτιμήστε φιάλες magnum ή τριών λίτρων και αν είναι δυνατόν, σαμπάνιας για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα – και σπεύσατε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα με φωτιστικά όπου θα σας κατασκευάσουν ένα ‘οινικό λαμπατέρ’! Το τεχνικό κομμάτι της κατασκευής το αφήνουμε στους ειδικούς, εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους παρέχουμε τη φιάλη και το αμπαζούρ. Ένα ιδιαιτέρως χρηστικό και ξεχωριστό αντικείμενο το οποίο θα ‘αντιγράψουν’ πολλοί!

Συλλογή ετικετών

Ομολογουμένως ένα από τα πιο γοητευτικά χόμπι και μια εξαιρετικά εποικοδομητική απασχόληση είναι η συλλογή αντικειμένων. Εάν είστε ήδη συλλέκτης και ταυτόχρονα λάτρης του κρασιού, μια πρωτότυπη συλλογή που θα μπορούσατε να ξεκινήσετε είναι αυτή των ετικετών. Η συλλογή ετικετών κρασιού μπορεί να αποβεί άκρως ενημερωτική αφού πίσω από κάθε ετικέτα κρύβεται πάντα μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε το όνομα του κρασιού στη μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου. Σας εφιστώ την προσοχή! Η συγκεκριμένη συλλογή ενέχει τον κίνδυνο της συχνής οινοποσίας αφού για κάθε φιάλη κρασιού που ανοίγεται η συλλογή σας θα εμπλουτίζεται κατά μια ετικέτα!!

Πίνακας ανακοινώσεων από φελλούς

Μια αρκετά εύκολη και πρακτική κατασκευή η οποία το μόνο που προϋποθέτει είναι φελλούς, ξυλόκολλα και ένα ξύλινο πλαίσιο. Το μέγεθος του πίνακα ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα των φελλών που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται και το μέγεθος του ξύλινου περιγράμματος. Κατασκευαστικά, τοποθετείτε μικρή ποσότητα κόλλας στην μια από τις δύο πλευρές του φελλού και τον κολλάτε επάνω σε μια επιφάνεια από κοντρα πλακέ ή από οποιοδήποτε άλλο υλικό κατάλληλο για να αποτελέσει την ‘πλάτη’ του πίνακα. Αφήνετε να στεγνώσει η κόλλα ο πίνακας ανακοινώσεων είναι έτοιμος!

Κοσμήματα από φελλούς

Μια εξαιρετική ιδέα για τους φελλούς από σαμπάνιες ή αφρώδη κατά προτίμηση, είναι η κατασκευή διαφόρων κοσμημάτων όπως δαχτυλίδια, μανικετόκουμπα, κολιέ κ.α., τα οποία θα έχουν την προσωπική σας σφραγίδα!

Εάν ασχολείστε με τις καλλιτεχνίες ο φελλός θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό αντικείμενο για μοναδικές, καλαίσθητες δημιουργίες. Αν πάλι έχετε κάποια γνωστή-φίλη που ‘πιάνουν τα χέρια της’, εγώ έχω μια στο μυαλό μου, προμηθεύστε της τους φελλούς και αφήστε την να εμπνευστεί!

Έργα τέχνης από καψύλλια

Τα καψύλλια, εκτός από την ανάδειξη της εμφάνισης του εμφιαλωμένου κρασιού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του φελλού από την υγρασία και γενικότερα από τις οσμές που μπορεί αυτός να απορροφήσει και στη συνέχεια να περάσουν στο κρασί μέσω αυτού. Τα καψύλλια που χρησιμοποιούνται στο κρασί είναι διαφόρων χρωμάτων και υλικών (PVC, αλουμίνιο κτλ) και φέρουν διάφορες εκτυπώσεις δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε ωραιότατες ανάγλυφες παραστάσεις εμπνευσμένες από τον οίνο.

Ανακυκλώστε!

Όποιος από εσάς δεν βρίσκεται στη δημιουργική του φάση, πράγμα απολύτως κατανοητό στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, μπορεί απλά να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος ανακυκλώνοντας τις άλλοτε πολύτιμες γεμάτες γυάλινες φιάλες!

Το γυαλί έχει μια μοναδική ιδιότητα: μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω από μια φορά για τη συσκευασία ενός προϊόντος και είναι 100% ανακυκλώσιμο υλικό. Εκτός από το γυαλί μπορείτε να ανακυκλώσετε και τους φελλούς.

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φυσικών φελλών στον κόσμο πρωτοστατεί σε ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα ανακύκλωσης φυσικών φελλών το οποίο μέχρι σήμερα έχει συλλέξει 36.594.694 φελλούς τουτέστιν 8198 φελλοφόρες βελανιδιές!! Αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο στην παγκόσμια αγορά πωλούνται 13 δισεκατομμύρια φελλοί οι οποίοι χρησιμοποιούνται για το κλείσιμο των φιαλών, μπορεί να καταλάβει τη σπουδαιότητα του σημαντικού αυτού εγχειρήματος!

Με οινικούς χαιρετισμούς,

Τ.Π.

 

*Για περισσότερες πληροφορίες για την κα Παπασίνου πατείστε εδώ

You may also like