Απολογισμός του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής

Χιλιάδες φάρμακα, συγκεντρώθηκαν το διάστημα 16 Ιουνίου – 21 Ιουλίου, στα πλαίσια του «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και στην ΥΓΕΙΑ», μίας πρωτοβουλίας του ΣΚΑΪ, του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Το ανωτέρω διάστημα η δράση έλαβε χώρα στους εξής Δήμους: Αμαρουσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Καλλιθέας, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Ίλιου, Π. Φαλήρου, Χαλανδρίου, Βριλλησίων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αχαρνών, Παλλήνης-Γέρακα, Ν.Ηρακλείου, Δάφνης-Υμηττού, Περιστερίου, Βύρωνα, Κηφισιάς.

Τα φάρμακα μεταφέρθηκαν σε σακούλες των Δήμων με συνεργάτες των Δήμων και εθελοντές στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.

Από τη συλλογή των ως τώρα Δήμων:

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έγινε η διαλογή βάσει ημερομηνίας λήξεως και αχρηστεύθηκαν φάρμακα ληγμένα, ανοιγμένα σιρόπια και κολλύρια καθώς και χρησιμοποιημένα εισπνεόμενα.

Μετά τη διαλογή έγινε αλφαβητική κατανομή και στη συνέχεια κατηγοριοποίηση των φαρμάκων σύμφωνα με τη δραστική τους ουσία.

Προέκυψε ότι ήταν ωφέλιμα περίπου 100.000 φάρμακα.

Κάποια από τα φάρμακα που συγκεντρώθηκαν είναι πανάκριβα και χρησιμοποιούνται για χρόνια νοσήματα ασθενών με
1) καρκίνο
2) χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
3) αυτοάνοσα νοσήματα (χρόνιες ρευματοπάθειες, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, σ. Sjögren, δερματομυοσίτιδες και άλλα)
4) ηπατίτιδες
5) σακχαρώδη διαβήτη
6) μεταβολικά νοσήματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόκειται για χάπια ή ενέσεις εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ που αποτελούν ζωτικής ανάγκης θεραπεία για πολλούς ανασφάλιστους, οι οποίοι δεν έχουν τα χρήματα να την κάνουν.
Επίσης, κάποιοι αγόρασαν και εμβόλια. Μαζεύτηκαν περίπου 100 εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στην εκστρατεία παιδικού εμβολιασμού που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Τέλος, στη διάθεση ανασφάλιστων πολιτών υπάρχει ένας τεράστιος εξοπλισμός με: επιθέματα για κατακλίσεις και κολοστομίες σε χειρουργημένους ασθενείς, καθετήρες, επίδεσμοι και λοιπό υγειονομικό υλικό, ειδικά συμπληρώματα διατροφής για καταστάσεις σίτισης ασθενών με ιδιαίτερες ανάγκες καθώς και βακτηρίες (πατερίτσες), νάρθηκες, επιγονατίδες και άλλα.

Πηγή:http://www.skai.gr

You may also like