Αφιέρωμα της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS (1 Δεκεμβρίου), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της εκπομπής έρευνας του Κώστα Βαξεβάνη «ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ», με τίτλο «AIDS», παραγωγής 2003.

Η εκπομπή επισκέπτεται τη Ζάμπια – όπου το 30% των κατοίκων πάσχει από τον ιό – και προβάλλει προσωπικές μαρτυρίες οροθετικών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και συνεντεύξεις γιατρών και ειδικών, σχετικά με τους λόγους εξάπλωσης του ιού στην Αφρική.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην δράση της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα» στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Ακόμα, παρουσιάζονται και οι διάφορες δοξασίες που έχουν επιστρατευτεί για να ξορκίσουν την μεγάλη «κατάρα» του ιού: πρακτικοί γιατροί και μάγοι κάνουν επίδειξη διαφόρων μεθόδων που χρησιμοποιούν για να γιατρεύουν τους ασθενείς του AIDS.

Παράλληλα, η εκπομπή αναφέρεται στις θεωρίες για την προέλευση του ιού και ερευνά τους λόγους, για τους οποίους τα θεραπευτικά σκευάσματα δεν φτάνουν στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

You may also like