Βιέννη : Ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Όπερας και Οπερέτας

vienna-music-film-festivalΑπό χθες και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου διαρκεί το πρωτότυπο Φεστιβάλ όπερας, οπερέτας, μπαλέτου, συναυλιών κλασικής μουσικής αλλά και σύγχρονης μουσικής στο κέντρο της Βιέννης, στο οποίο αναμένονται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, τόσο φιλόμουσοι Βιεννέζοι όσο και τουρίστες της αυστριακής πρωτεύουσας για να απολαύσουν τις υπαίθριες, δωρεάν παραστάσεις του.

Για 23η χρονιά στη σειρά το μοναδικό στο είδος του στον κόσμο, φεστιβάλ, που πριν από επτά χρόνια, λόγω του «Έτους Μότσαρτ» είχε βρει μιμητές σε Πράγα, Βερολίνο και Τόκιο, πραγματοποιείται και φέτος στην τεράστια πλατεία μπροστά στο επιβλητικό, γοτθικού ρυθμού, Δημαρχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, το μεγαλύτερο δημαρχείο στην Ευρώπη.

Η Πλατεία του Δημαρχείου έχει μετατραπεί σε θερινό κινηματογράφο, με σχεδόν 5.000 θέσεις και ελεύθερη είσοδο, ενώ πλαισιώνεται από δεκάδες ταβέρνες, μεταξύ των οποίων και ελληνική, μπιραρίες και καφενεία, που προσφέρουν 22 διαφορετικά είδη κουζίνας και γεύσεις από όλο τον κόσμο.

Το πρωτότυπο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Όπερας και Οπερέτας της Βιέννης, συγκεντρώνει κάθε χρόνο, στους σχεδόν δύο μήνες διάρκειάς του, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες-θεατές, με το απόλυτο «ρεκόρ» να έχει σημειωθεί πριν έξι χρόνια, με 680.000 θεατές.

Από αύριο βράδυ που θα γίνει επίσημα η έναρξή του και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα παρουσιαστούν δεκάδες παραγωγές κινηματογραφημένων μεγάλων παραστάσεων από φημισμένα λυρικά θέατρα και αίθουσες συναυλιών του κόσμου, ενώ μία βραδιά κάθε εβδομάδα, το φεστιβάλ θα απευθύνεται περισσότερο στη νεολαία, παρουσιάζοντας κινηματογραφικές παραγωγές από διεθνείς συναυλίες σύγχρονης μουσικής.

Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ θα βρεθούν τα έργα των δύο μεγάλων μουσουργών του 19ου αιώνα, του Ρίχαρντ Βάγκνερ και του Τζουζέπε Βέρντι, των οποίων εφέτος γιορτάζεται η 200 η επέτειος από τη γέννησή τους, που θα προβάλλονται –όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμά του– στη νέα γιγαντοοθόνη, επιφάνειας 300 τετραγωνικών μέτρων, στην πρόσοψη του Δημαρχείου, με την πλέον σύγχρονη τεχνική ήχου.

Θα προβληθούν επίσης και ορισμένες ταινίες με παραστάσεις μπαλέτου, με σολίστ τον θεωρούμενο ως μεγαλύτερο χορευτή του 20ού αιώνα, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με την ευκαιρία συμπλήρωσης εφέτος 20 χρόνων από το θάνατό του.

Οι προβολές στην Πλατεία του Δημαρχείου αρχίζουν αφού σουρουπώσει και, καθώς πολλές από τις ταινίες-παραστάσεις διαρκούν τρεις και τέσσερις ώρες, το τέλος τους είναι αρκετές φορές μετά τα μεσάνυκτα. Αν λάβει κανείς υπόψη πως πολλοί θεατές παραμένουν για κάτι δροσιστικό στις ταβέρνες, μπιραρίες και στα καφενεία της πλατείας, το όμορφο «λαϊκό πανηγύρι» τελειώνει τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.

Πηγή: ΣΚΑϊ

You may also like