“Γράμμα σε ένα παιδί που δε γεννήθηκε ποτέ” της Οριάνα Φαλλάτσι

letter_2Μετά την πρόσφατη τριήμερη απόδρασή μου γύρισα με μια πολύτιμη αποσκευή που μου χάρισε τη συντροφιά της καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού… τι άλλο θα μπορούσε να είναι αυτό, από ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, το Γράμμα σε ένα παιδί που δε γεννήθηκε ποτέ της Οριάνα Φαλλάτσι.

Η διάσημη ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας γνωστή για την τόλμη και τις απελευθερωμένες ιδέες της μοιράζεται με το αναγνωστικό της κοινό μία συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας που απευθύνεται στο αγέννητο παιδί της.

Από την αρχή ως το τέλος του βιβλίου “ακούγεται” μια γυναικεία φωνή που μιλά για τα προβλήματα, τις αντιφάσεις και τις σκέψεις μιας ανύπαντρης γυναίκας που βρίσκεται ξαφνικά με ένα παράνομο παιδί στα σπλάχνα της. Να το φέρει ή όχι στον κόσμο; Αξίζει να ζήσει μια ζωή γεμάτη άγχη, καταπίεση και απογοητεύσεις; Είναι σωστό; Ποιος ορίζει το σωστό και το λάθος; Τι είναι η αγάπη; Τι είναι η ζωή; Χιλιάδες είναι τα υπαρξιακά και μη ερωτήματα στα οποία επιχειρεί με υπερβάλλοντα ζήλο και περίτεχνη έκφραση να απαντήσει η ομολογουμένως ικανότατη συγγραφέας Οριάνα Φαλλάτσι.

Το κείμενο αυτό, το οποίο είναι καθ’ όλα διαχρονικό, αποτελεί μια γροθιά στην κοινωνία, στις «ταμπέλες» αλλά και στην τάση μας να προδιαγράφουμε το μέλλον ενός παιδιού πριν ακόμη αυτό γεννηθεί. Η γυναίκα που μιλάει δεν έχει όνομα, δεν έχει ταυτότητα, δεν έχει σαφή κοινωνική θέση. Μπορεί να είναι η ίδια η συγγραφέας, μπορεί να είστε εσείς, μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη γυναίκα στον κόσμο, η οποία έχει υποστεί τη διαρκή κοινωνική καταπίεση και είναι αναγκασμένη να δρα εντός των πλαισίων που η ανδροκρατούμενη κοινωνία έχει θεσπίσει προς όφελός της.

Πρόκειται για ένα εκρηκτικό ντοκουμέντο που θα διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσής του, και που συγκλονίζει με τον ωμό ρεαλισμό του τις συνειδήσεις τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών.
Είναι σίγουρα ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε!

You may also like