Διαλύοντας το “πνεύμα” των Ολυμπιακών Αγώνων

Τελικά ο Freddy Mercury ζει και σαν να μην έφτανε αυτό μάλλον ήταν παρών στο στούντιο όταν οι Muse ηχογραφούσαν τον επίσημο ‘ύμνο’ των Ολυμπιακών του Λονδίνου 2012.
Μια ακρόαση του επίμαχου ‘Survive’ των Muse θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Υπερβολικά ‘δραματική’ και απόλυτα σουρεαλιστική, η σύνθεση των Ολυμπιακών αγώνων, έκανε επίσημο ντεμπούτο χθες βραδύ από το ραδιόφωνο του BBC, συγκεντρώνοντας πλήθος επικριτικών σχολίων. Ανάμεσα σε αλλά, χαρακτηρίστηκε ‘οπερετική’, πομπώδης και ανατριχιαστικά ‘φασιστική’.
«Πρόκειται για ένα πραγματικό τερατούργημα. Είναι προφανές ότι γράφτηκε για να σοκάρει, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι φρικτά υβριστικό. Έχει στοιχεία που μας φέρνουν μνήμες από Νυρεμβέργη…» σχολίασε χαρακτηριστικά ο θρυλικός βρετανός μουσικοκριτικός David Stubbs μιλώντας στο BBC.
Τα ‘διθυραμβικά’ φωνητικά του συζύγου της Kate Hudson, Matt Bellamy, τα οπερετικά στοιχεία, οι τρομαχτικές κραυγές νίκης και οι αναχρονιστικά επικές κιθάρες του ‘Survival’ σοκάρουν καθώς μοιάζουν με κολλάζ σκονισμένων ηχογραφήσεων με εμφανείς αναφορές στον ήχο των Queen και των Spandau Ballet.

Όσο για τους στίχους, μπορεί να γράφτηκαν για να εμψυχώσουν, όμως συνδυασμένοι με το όλο επικό ύφος της ηχογράφησης ακούγονται ψυχαναγκαστικά ανατριχιαστικοί.
“I won’t forgive/Vengeance is mine/And I won’t give in because I choose to thrive”
«Δεν θα συγχωρήσω. Η εκδίκηση είναι δική μου. Και δεν θα τα παρατήσω γιατί επέλεξα να επικρατήσω.»

Ουδεμία σχέση με το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας που –θα έπρεπε να- εμπνέει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

 

 

[vsw id=”Jt__jKWoYH8″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

You may also like