«Δόλιχος» του Χρήστου Μήτσικα

Οι πίνακες που εκθέτει ο Χρήστος Μήτσικας στην Titanium Yiayiannos Gallery, δουλεύτηκαν και ολοκληρώθηκαν τα τελευταία δυο-τρία χρόνια. Διατηρώντας ορισμένα κοινά γνωρίσματα, επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται σαν ιδιαίτερη σειρά, κάτω από το γενικό τίτλο δόλιχος, που παραπέμπει σε δρόμο αντοχής. Είναι το τωρινό αποκρυστάλλωμα μιας εικαστικής διαδρομής στις πραγματοποιήσεις της οποίας το πέρασμα των χρόνων, αντί να αφαιρεί, προσθέτει σταθερά λάμψη, σφρίγος και ζωτικότητα. Τέτοια είναι τα χαρακτηριστικά των έργων που παρουσιάζονται. Η μορφοπλασία τους, υπακούοντας σε εξπρεσιονιστικές διαθέσεις αποτυπώνει και υποβάλλει γενικευτικά, δηλαδή αφηρημένα, την αίσθηση της διάχυτης έντασης και της ανησυχαστικής και βαριάς ατμόσφαιρας των καιρών.

 

 
Οι συνθετικές επιλογές του Χρήστου Μήτσικα και η οργάνωση της ζωγραφικής επιφάνειας, βασίζονται σε «κλασικά» σχήματα και σε εκλεκτική αξιοποίηση μετακυβιστικών και νεώτερων πλαστικών ευρημάτων. Στο «χώρο» του διατηρείται γενικά η πρωτοκαθεδρία του τόνου. Ο Χρήστος Μήτσικας άλλοτε κινείται με αδρότητα στην περιοχή του γκρίζου και του μαύρου, άλλοτε βαδίζει σε περιοχές κυκεώνων χρωματικής έντασης, και άλλοτε προπορεύεται με αυστηρό ρυθμό σε υψίπεδα που αναδεικνύουν εντυπωσιακά τη μορφολογία της υφής.

 

 
Οι πίνακες αυτοί ακολουθούν εικονοπλαστικά μονοπάτια που παραμένουν δυσπρόσιτα και κακοτράχαλα για όσους έχουν συνηθίσει τις λεωφόρους της ευκολίας. Εδώ, στα έργα του Χρήστου Μήτσικα, αντί για μια άνετη, ξεκούραστη και βατή διαδρομή, όσο περισσότερη απόσταση διανύεται, τόσο μακρύτερα μοιάζει να βρίσκεται το τέρμα της. Αλλά αυτό δεν είναι παρά ο ορισμός της Τέχνης που ενσυνείδητα ευρύνει με μόχθο την αυτογνωσία της και καταρρίπτοντας τα δικά της κάθε φορά όρια, μεγεθύνει τις προϋποθέσεις της πληρότητας της. Ο έλεγχος και η καθυπόταξη των μέσων της, είναι η ελευθερία της. Η ενδόμυχη αγωνία, το λαχάνιασμα και η φόρτιση της είναι ο σηματοδότης της γαλήνιας χειραφέτησης της, που αποτελεί και το πιο αυθεντικό και ανεκτίμητο έπαθλο για κάθε αφοσιωμένο εργάτη της τέχνης.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Γιαγιάννου Δάφνη
694.57.85.330 / 210.72.97.644
[email protected]

You may also like