Εισβολή Χάκερς στο Instagram πουλώντας προσωπικά στοιχεία χρηστών

Και δεν ήταν μόνο οι celebrities στο στόχαστρο.

Το hacking στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και όχι μόνο, πλέον, δεν είναι κάποιο νέο που μας προκαλεί έκπληξη, δεν παύει, όμως, να αποτελεί μία πράξη που μας σοκάρει και μας δημιουργεί το αίσθημα της απειλής, αφού ο λογαριασμός μας ανά πάσα στιγμή μπορεί να μην είναι ασφαλής. Οι προσωπικές μας συνομιλίες ή τα στοιχεία επικοινωνίας μπορούν ξαφνικά να τεθούν σε κοινή θέα ή ακόμη και να βρεθούμε σε κίνδυνο, αν «πέσουν» στα λάθος χέρια.

Άλλο ένα τέτοιο περιστατικό αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες περίπου 6.000.000 χρήστες του Instagram που είδαν τους  λογαριασμούς να χακάρονται από ένα bugπου εξέθεσε τις προσωπικές τους πληροφορίες σε μία βάση δεδομένων, με όνομα Doxagram. Στη συγκεκριμένη βάση, οι χρήστες μπορούσαν να ψάξουν τα δεδομένα των θυμάτων πληρώνοντας 10 δολάρια ανά έρευνα. Στη συνέχεια, στάλθηκε μία λίστα 1.000 λογαριασμών στη Daily Beast, η οποία περιλάμβανε 50 από τους λογαριασμούς με τους περισσότερους followers του δικτύου.

Στα θύματα ανήκαν και πολλοί διάσημοι από τους χώρους της υποκριτικής, της μουσικής και του αθλητισμού. Ανάμεσα στα ονόματα είναι οι: Emma Watson, Leonardo DiCaprio, Channing Tatum, Emilia Clarke, Zac Efron, Harry Styles, Beyoncé, Britney Spears, Rihanna, Adele, Taylor Swift, Katy Perry, Zinedine Zidane, David Beckham, Neymar, Floyd Mayweather, κ.α. Αυτός φαίνεται να είναι κι ο λόγος που ξαφνικά έκλεισε ο λογαριασμός της SelenaGomezκαι άρχισαν να δημοσιεύονται γυμνές φωτογραφίες του πρώην της, JustinBieber.

Ο συνιδρυτής κι επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος του Instagram, Mike Krieger, δήλωσε «Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να είναι προσεχτικός με την ασφάλεια του λογαριασμού του και να δίνει προσοχή εάν έρχεται σε επαφή με οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, όπως άγνωστες εισερχόμενες κλήσεις, μηνύματα και email. Η ασφάλεια και η προστασία της κοινωνίας μας είναι σημαντική για εμάς και λυπούμαστε ειλικρινά που συνέβη αυτό.»

Η πλατφόρμα δουλεύει μαζί με την αστυνομία, ώστε να αποτραπεί η πώληση των κλεμμένων πληροφοριών.

You may also like