Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο;

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Σύμφωνα με τα μέχρις τώρα (Αύγουστος 2012) στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) στις ΗΠΑ, το 2012 είναι η χειρότερη επιδημιολογικά χρονιά όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου (Ι.Δ.Ν) , έχοντας διαπιστωθεί λοίμωξη από τον ιό αυτον σε 47 πολιτείες και περίπου ισάριθμοι θάνατοι.

Ο ιός όπως είναι γνωστό μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, κυρίως τις πρώτες πρωινές και τις βραδυνές ώρες- οπότε τα κουνούπια έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα, και μπορεί να προσβάλλει όλους τούς ανθρώπους που επιδίδονται σε υπαίθριες δραστηριότητες’ συμπτώματα εμφανίζονται 3-12 ημέρες (συνήθως 3-6) μετά το δήγμα του εντόμου μόνο στο 20% των περιπτώσεων και έχουν συνήθως γριππώδη χαρακτήρα ( πυρετός, ρίγη, ανορεξία,κακουχία) , μη επιτρέποντας την ευχερή διάγνωση. Ακολουθεί αυτόματη ανάρρωση,και συνήθως παραμένει αίσθημα νωθρότητας επί εβδομάδες η και μήνες.

Στο 1% των περιπτώσεων εμφανίζεται μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και στο 10% αυτών των περιστατικών επέρχεται θάνατος’ στούς υπόλοιπους δυνατόν να αναπτυχθεί έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας και οξεία χαλαρή παράλυση. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα ανά περίπτωση.

Παράγοντες κινδύνου γιά την αναφερθείσα βαρύτερη μορφή της νόσου είναι η ηλικία (>50 ετών, και όσον μεγαλύτερη η ηλικία τόσο το χειρότερο), η νόσηση από καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη,αρτηριακή υπέρταση, νεφροπάθεια καθώς και η μεταμόσχευση οργάνου΄ για τις έγκυες και τα νήπια δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Αυτονόητη είναι η μεγάλη σημασία της πρόληψης και σε ατομικό επίπεδο (εντομοαπωθητικά σκευάσματα- αποφυγή λιμνάζοντων νερών), αλλά και σε επίπεδο δημόσιας υγιεινής με τούς κατάλληλους ψεκασμούς όπου κρίνεται απαραίτητο.

Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com/

You may also like