4 λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον ήλιο, από τον Μάριο Δέτση

Με τον ερχομό της άνοιξης και τις εξόδους των οικογενειών στα πάρκα και στις παραλίες, τα ερωτήματα σχετικά με την έκθεση στον ήλιο και τους τρόπους προστασίας αυξάνονται.

Αρχικά, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον ήλιο.

  1. Ο ήλιος είναι βλαβερός και πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση σε αυτόν.Ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής για τον πλανήτη μας. Στον ανθρώπινο οργανισμό ενεργοποιεί τη βιταμίνη ­D, η οποία παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, στοιχεία σημαντικά για την υγεία των οστών. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η βιταμίνη D έχει συσχετιστεί με τη διατήρηση καλού επιπέδου υγείας μέσω δεκάδων διαφορετικών παραγόντων (Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με βιταμίνη D)

Ως εκ τούτου, τα παιδιά, στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τον εμβολιασμό, πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε κατάλληλες υπαίθριες δραστηριότητες με επαρκή και ασφαλή έκθεση στην ηλικιακή ακτινοβολία.

  1. Τα αντηλιακά με υψηλότερο δείκτη προστασίας είναι ειδικά για τα παιδιά.

Ο παράγοντας προστασίας από τον ήλιο ή Sun Protection Factor (SPF) είναι ένα μέτρο για την προστασία που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB. Σε εργαστηριακές συνθήκες, τα αντηλιακά με SPF30 φιλτράρουν το 96,7% των UVB και αυτά με δείκτη SPF50 φιλτράρουν το 98%. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χρήση αντηλιακού με κατώτερο όριο το SPF15

Άρα τα περισσότερα αντηλιακά μπορούν να παρέχουν επαρκή κάλυψη, αρκεί να εφαρμοστούν σωστά.

https://unsplash.com/@limorganon

Σωστή χρήση του αντηλιακού:

  • Δεν χρησιμοποιούμε το αντηλιακό μετά τo πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης.
  • Φυλάσσουμε τα αντηλιακά σε θερμοκρασία μικρότερη των 30°C.
  • Εφαρμόζουμε το αντηλιακό 20- 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
  • Καλύπτουμε με τη κρέμα όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες συμπεριλαμβανομένων των αυτιών, της μύτης, του λαιμού και των χειλιών.
  • Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε 1-2 ώρες. Σε περίπτωση που το παιδί κολυμπήσει ή ιδρώσει πολύ, επαναλαμβάνουμε την επάλειψη νωρίτερα.
  1. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε αντηλιακό τις μέρες με συννεφιά.

Η ηπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα και δεν είναι απαραίτητο να μας βλέπει ο ήλιος για να εκτεθούμε σε αυτή. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία τις μέρες με συννεφιά να είναι πιο βλαβερή, λόγω της αντανάκλασης που αυτή υφίσταται κατά τη δίοδό της από τα σύννεφα.

  1. Η χρήση ενυδατικής κρέμας και κρέμας aftersun χρειάζεται μόνο μετά από κάποιο έγκαυμα.

Η καθημερινή χρήση των παραπάνω προϊόντων βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Καλό λοιπόν είναι να διατηρούμε την επιδερμίδα μας σωστά ενυδατωμένη.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

ΜΑΡΙΟΣ ΔΕΤΣΗΣΠαιδίατρος

Photo credits : @itsjossha / @limorganon (unsplash)

You may also like