Ξεκινά το φεστιβάλ κινηματογράφου Βενετίας

Venice-Film-Festival_hall2-2013 (1)Η αυλαία του 70ου φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας ‘ανοίγει’ σήμερα και θα αποτελέσει το επίκεντρο συζήτησης για παραγωγούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, δημοσιογράφους και λάτρεις της Eβδομης τέχνης, μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου όπου θα διαρκέσει.

Φέτος, στο παλαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο και μέρος της έκθεσης Biennale, πρόκειται να προβληθούν 53 ταινίες. Κεντρικός άξονας των ταινιών είναι η σκοτεινή και βίαιη πραγματικότητα, με μια πιο απαισιόδοξη πλευρά των σκηνοθετών στα έργα τους, όπως δήλωσε ο Alberto Barbera, διευθυντής του Venice Film Festival. Πρώτη ταινία που θα προβληθεί απόψε στη Sala Grande του Palazzo del Cinema στο νησί Λίντο εκτός συναγωνισμού, είναι το 3-D δράμα επιστημονικής φαντασίας, ‘Gravity’, με πρωταγωνιστές τους George Clooney και Sandra Bullock.

Την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ αποτελούν ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Bernando Bertolucci, η σκηνοθέτης Andrea Arnold (‘Red Road’) από τη Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανίδα ηθοποιός Martina Gedeck, ενώ οι υποψήφιες ταινίες για το πρώτο βραβείο Leone d’Oro (χρυσό λιοντάρι) είναι είκοσι.
Μέσα στις επόμενες μέρες και ανάμεσα σε μια πληθώρα κινηματογραφικών παραγωγών, οι παρευρισκόμενοι θα παρακολουθήσουν τη μεταφορά της δολοφονίας του Κένεντι στη μεγάλη οθόνη μέσα από το ‘Parkland’ του Peter Landesman, το δράμα ‘Joe’ του David Gordon Green με πρωταγωνιστή τον Nicholas Cage, καθώς επίσης και το ‘Child of Gold’ του ηθοποιού James Franco. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το έργο επιστημονικής φαντασίας ‘Under the skin’ με τη Scarlett Johansson, αλλά και το δράμα του Terry Gilliam (‘Monty Python’), ‘The Zero Theorem’.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ, διαγωνίζονται για το πρώτο βραβείο και τα ντοκιμαντέρ ‘The Unknown Known: The Life and Times of Donald Rumsfeld’ του Errol Morris και ‘Sacro GRA’ του Ιταλού Gianfranco Rosi, με θέμα την περιφερειακή οδό της Ρώμης. ‘Η διάκριση μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ ανήκει στο παρελθόν, ο σύγχρονος κινηματογράφος κινείται μεταξύ των δύο’, συμπληρώνει ο Barbera.
Μερικοί από τους ηθοποιούς που αναμένονται να εμφανιστούν στο κόκκινο χαλί και να παραχωρήσουν συνεντεύξεις είναι οι Matt Damon, Zach Efron, Scarlett Johansson και ο σκηνοθέτης Kim Ki-duk.
Πηγή: http://english.ahram.org.eg

You may also like