Οι Βρετανοί Designers που Αγαπάμε!

Για να πούμε την αλήθεια, η Βρετανική μόδα σκαρφαλώνει με γοργά βήματα στην κορυφή. Οκ, δεν έχει ξεπεράσει τους Γάλλους, αλλά η προσπάθεια είναι άξια θαυμασμού και ιδιαίτερα από εκλεκτούς Βρετανούς σχεδιαστές και σχεδιάστριες. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι εσκεμμένα δεν θα αναφερθώ σε βρετανικούς οίκους-κολοσσούς όπως η Burberry. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την περιπλάνηση μας στα βρετανικά ατελιέ και στους designers που έχουν δώσει νέα πνοή στη μόδα και έντονο βρετανικό χρώμα.

stella mccartneyStella McCartney
Το κορίτσι που έγινε γυναίκα και κατέπληξε τις Βρετανίδες με την αβίαστη απλότητα και την λιτή κοψότητα που επιδεικνύουν πάντα οι δημιουργίες της τόσο για το δικό της brand όσο και για τον οίκο Chloé. Φέροντας το όνομα του διάσημου πατέρα της, κατάφερε να αποστρατήσει και να ανεξαρτητοποιηθεί χωρίς όμως να απομακρυνθεί εντελώς απο την οικογενειακή της liaison. Πάντως σίγουρα, όταν την βλέπουν στο δρόμο δεν λένε «Να! Η κόρη του Paul McCartney».

Stella McCartney S/S 12 and Chloe by Stella McCartney S/S 01

Stella McCartney S/S 12 and Chloe by Stella McCartney S/S 01

Brits Alexander McQueenAlexander McQueen
Ένα αδιαμφισβήτητο ταλέντο που έσβησε γρήγορα και δεν πρόλαβε να ξετυλίξει όλες του τις πτυχές. Φαντασία: χειμαρώδης, σχέδια: κάτι παραπάνω από εκκεντρικά, ο McQueen ανέδειξε μια δυνατή, απρόσμενα ενδιαφέρουσα πλευρά της βρετανικής μόδας και εκτοξεύθηκε σχεδόν αμέσως…Το στίγμα του ανεξήτηλο και ο οίκος συνεχίζει να διαγράφει την πορεία του με την άξια Sarah Burton. Η αύρα του γυναικείου ρομαντισμού είναι διάχυτος στις πάντα εντυπωσιακές και εκκεντρικές δημιουργίες McQueen.

Alexander McQueen by Sarah Burton S/S 12 και τα αμφιλεγόμενα Alexaner McQueen ‘bumsters’

Alexander McQueen by Sarah Burton S/S 12 και τα αμφιλεγόμενα Alexaner McQueen ‘bumsters’

Brits Vivienne WestwoodViviane Westwood
Η Dame Viv, είναι μία από τις πιο ισχυρές παρουσίες στη βρετανική μόδα. Εκτός απο την εκκεντρική, punk rock, φανταστική διάσταση που αποπνέουν οι δημιουργίες της, γνωρίζει τους κανόνες του παιχνιδιού στο χώρο της μόδας και παραμένει στο προσκήνιο με τον ίδιο ενθουσιασμό και τρέλα όπως όταν πρωτοξεκίνησε.

H punk Viviane Westwood κάποτε και Viviane Westwood Red Label S/S 12

H punk Viviane Westwood κάποτε και Viviane Westwood Red Label S/S 12

56840848crayolapink123224200970228pm

 

Issa London
H Daniela Helayel ίδρυσε το brand Issa στο Λονδίνο το 2003. Από τότε, δεν έχει σταματήσει να «αγκαλιάζει» και να «κολακεύει» τις Βρετανίδες κάθε σιλουέτας, με τα κομψά, ευκολοφόρετα -και για όλη την ημέρα- ρούχα της. Η Issa Lonodon είναι συνώνυμη με την ανέση και την αυτοπεποίθηση που αισθάνεται η μέση Βρετανίδα μέσα σ’ένα από τα φορέματα της.

 

 

 

Jenny-Packham2Jenny Packham
Αέρινα, αιθέρια φορέματα και τουαλέτες που αναδεικνύουν τη γυναικεία σιλουέτα και μας μεταφέρουν σ’ένα σύγχρονο παραμύθι. Η Packham έφερε αστερόσκονη και μετάξι στο βρετανικό χώρο της μόδας. Έχει λατρευτεί από βασιλικές προσωπικότητες καθώς και από κυρίες του θεάματος…Τα ρούχα της απευθύνονται σε κάθε σύγχρονη Σταχτοπούτα.

Jenny Packham A/W 2013

Jenny Packham A/W 2013

Erdem mraliogluErdem
Αγαπάμε Erdem (κάτι σαφές και από προηγούμενο άρθρο) καθώς και την λουλουδάτη όψη που δίνει στην γυναικεία κομψότητα. Η μοναδική και αυθεντική του απόψη για τη μόδα έχει οδηγήσει τον Erdem Moralioglu, με σταθερά και διακριτικά βήματα στα σκαλιά της κορυφής.

Στη βροχερή, γκρί ατμόσφαιρα της βρετανικής μόδας ήρθε η άνοιξη!
Elegant γραμμές και απαράμιλλα όμορφα, τα ρούχα του οίκου Erdem έχουν καταπλήξει τις Βρετανίδες διάσημες και μη.

Erdem-Pre-fall-2013

Erdem-Pre-fall-2013

Alice-Temperley-007Temperley London
To Central Saint Martins έχει βγάλει διαμάντια, όπως είναι και η Alice Temperley. Οι δημιουργίες της, εξαιρετικά φινετσάτες θυμίζοντας κάτι από 50ς με επιρροές vintage Valentino. Η δαντέλα σε όλες τις εκφάνσεις κυριαρχεί σε μαύρο και λευκό καθώς και η ανάμειξη διαφόρων υφών, υφασμάτων και χρωμάτων, οδηγούν σ’ένα αψεγάδιαστο αποτέλσμα για μάξι φορέματα ή πιο ready-to-wear επιλογές. Η Temperley εκτός από την αναστάτωση που προκάλεσε στη Βρετανική μόδα, αναβιώνοντας το χαμένο elegance των Βρετανίδων, ταξιδεύει πλέον και στον κόσμο, με ιδιαίτερη αναγνώριση και από τη Σαουδική Αραβία.

Alice Temperley S/S 12

Alice Temperley S/S 12

Brits matthew_williamsonMatthew Williamson
Ο βασιλιάς του boho-chic αναζωογόνησε το χώρο της μόδας όταν επανέφερε το hippy-luxe στην πιο αιθέρια και θηλυκή μορφή του. Με φορέματα που έχουν κίνηση και προσωπικότητα παρμένη από τη bohemia των 70ς.
Διαφορετικά υφάσματα και κεντήματα ακόμη και κρόσσια είναι τα υλικά που σκορπίζουν το ενδιαφέρον στις Βρετανίδες σε κάθε καινούργια του κολεξιόν. Κυριολεκτικά δημιουργίες για τις πιο boho αλλά και άκρως θηλυκές προσωπικότητες…

Matthew Williamson S/S 00 and Matthew Williamson S/S 12

Matthew Williamson S/S 00 and Matthew Williamson S/S 12

Να σημειώσω κάτι τελευταίο οι παραπάνω designers επιλέχτηκαν βάσει της δικής μου προσωπικής άποψης, φυσικά, υπάρχουν και άλλοι εξίσου εξαίρετοι Βρετανοί μόδιστροι.
Επέλεξα όμως αντιπροσωπευτικές προσωπικότητες της διαφορετικότητας και της ποικιλίας των στυλ που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στη βρετανική σκηνή της μόδας.
Κλείνοντας, παραφράζω τη θρυλική δήλωση του ποιητή T.S Eliot αλλά λίγο αλλαγμένη: “My mind may be British but my heart is still French….”

You may also like