Οι Comme des Garçons συνεργάζονται με τον φωτογράφο René Burri

Το 1955, όταν ο Ελβετος φωτογράφος René Burri άρχισε να συνεργάζεται με το Magnum, βοήθησε ουσιαστικα στο να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι το φωτορεπορτάζ. Ξεκίνησε την τεκμηρίωση του με μεγάλες ιστορικές, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση σε επίσημα αρχεία και τη σύλληψη οικείων πορτρέτων προσωπικοτήτων όπως του Τσε Γκεβάρα, του Πικάσο και του Le Corbusier. Νωρίτερα φέτος ο René προσεγγίστηκε από την Rei Kawakubo της Comme des Garçons για να συνεργαστούν με τέτοι τρόπο, που θα επέτρεπε στις εικόνες του να διατεθούν εκ νέου για τις έντυπες ανακοινώσεις και προσκλήσεις της μάρκας.

Το αποτέλεσμα είναι μια υπνωτική συσσώρευση των εικόνων, στην οποία οι πρωτότυπες φωτογραφίες συνδέονται με κολάζ σε στρώσεις για να παράγει ένα νέο όραμα για το ιστορικό του έργο. Για να συμπέσει με το Frieze Art Fair της περασμένης εβδομάδας, το Dover Street Market έχουν δημιουργήσει μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση με φωτογραφίες, που εκ νέου η Rei Kawakubo έχει αναβιώσει στο παράθυρο τους. Κατά την έναρξη, ο René μίλησε για την καριέρα του και τη συνεργασία του με Comme des Garçons.

Επιπλέον, οι Comme des Garçons έχουν δημιουργήσει ένα περιορισμένο αριθμο τριών CDG T-shirts που σχεδιάστηκαν από τον Rene Burri, διαθέσιμο στο Dover Street Market, ενώ μια επιλογή από τα βιβλία του, παλαιά και νέα, είναι διαθέσιμα στο χώρο Book IDEA Book space.

«Όλα ξεκίνησαν επειδή η Rei Kawakubo με βρήκε. Έχει μια απίστευτη αίσθηση του να πηγαίνει πιο πέρα. Όταν μου έστειλε τα πρώτα σχέδια, έμεινα κατάπληκτος γιατί ανήκουν όλα σε παλιά βιβλία μου. Ακόμη και εκείνα από τη δεκαετία του 1960, που έκανα στην Γερμανία. Πήρε τη δουλειά μου, τη σεβάστηκε και με τις εικόνες μου, τις έκανε με κολάζ έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Είναι σχεδόν σαν ανακύκλωση. Παίρνώντας τα ίδια συστατικά, αλλά κάνοντας ένα νέο συνδυασμό, διατηρώντας παράλληλα το πνεύμα των πραγμάτων, ήμουν εντυπωσιασμένος.

Κατά κάποιον τρόπο, πήρε το έργο μου και το έκανε περισσότερο δικό της από ό, τι είχα κάνει εκείνη τη στιγμή εγώ. Είμαι ο πρώτος φωτογράφος στη σειρά Comme des Garçons. Έτσι όταν εκείνη και ο Adrian Joffe μου ζήτησαν να εμπλακώ, μου έδειξαν τη δουλειά του Ai Weiwei. Θυμάμαι να στρέφομαι προς τη Rei και να λέω «αλλά τι μπορώ να κάνω, πώς μπορώ να το κάνω;». Μου είπε ότι δεν χρειαζόταν να κάνω τίποτα. Ότι θα αναλάβει το έργο μου, ανακυκλώνοντας τις εικόνες και το σχεδιασμό τους. Μόλις είδα την τελευταία σειρά, την 29, η Rei είναι πραγματικά απίστευτη.

Τώρα, είμαι εδώ, αντιμέτωπος με μια κατασκευή του δικό του έργο. Κοιτάζοντας πίσω, δεν είχα την υπομονή να εργαστώ στο χώρο της μόδας. Μου αρέσουν τόσο πολύ οι γυναίκες, αλλά ποτέ δεν είχα τα προσόντα για να τις βασανίζω στις φωτογραφήσεις. Θα πρέπει να είσαι πολύ σκληρός και βάναυσος. Επίσης με ενδιέφεραν πολιτικκά άλλα πράγματα και έτσι δεν ήμουν πολύ μέσα σε αυτά τα πράγματα. Αυτό το ενδιαφέρον με οδήγησε σε πολλές ηλίθιες στιγμές, σαν να γυρίστηκε σε ένα ελικόπτερο στο Βιετνάμ. Νομίζω ότι ήταν η ελβετική περιέργεια μου, να χώνω τη μύτη μου παντού σε αυτόν τον κόσμο και σε αυτά τα γεγονότα. Πράγματα ότι δεν θα πρέπει να είχαν γίνει. Ήμουν τυχερός και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και βγήκα σώος. Καθαρή τύχη. Ακόμα η φωτογραφία μου είναι το αποτέλεσμα της ύπαρξης εκεί την κατάλληλη στιγμή.

Μου πήρε έξι χρόνια για να πλησιάσω τον Picasso. Έμαθα πολλά από αυτόν και ήταν μια απόλυτη μεγαλοφυία, σχεδόν έγινε παππούς μου εκείνη την εποχή. Ήταν σαν να ήταν ένας μάγος ή κάτι τέτοιο. Μου δίδαξε ότι η φωτογραφία δεν είναι μόνο οι εικόνες, είναι το πώς θα προσεγγίσουμε μια εικόνα. Ασυναίσθητα με ενέπνευσε να προχωρήσω πέρα από ό, τι νομίζω ότι είναι εκεί μπροστά μου. Για μένα αυτός είναι ο απόλυτος άνθρωπος. Εκείνος είπε κάποτε «μου πήρε όλη μου τη ζωή για να σχεδιάζω σαν παιδί» και εξακολουθώ να αισθάνομαι έτσι. Έχει πάρει όλη μου τη ζωή μόνο και μόνο για να πάρω μια καλή εικόνα. Όταν για πρώτη φορά άρχισα να εργάζομαι ως δημοσιογράφος για μία φωτογραφία Magnum, αν και ειχα πει ότι δεν θα το κάνω, αλλά ήταν υπέροχα για δύο δεκαετίες. Γνώρισα μερικούς φανταστικούς ανθρώπους.
Όταν πήγα στο πανεπιστήμιο, ήταν ένας σκηνοθέτης και δάσκαλός μου στην φωτογραφία που είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική, της σχολής Bauhaus, ήταν πολύ δύσκολο εκείνη τη στιγμή. Να βλέπω τόσο νωρίς εικόνες μου, σχεδόν με πόνους στο στομάχι, ήταν πολύ άκαμπτες.
Μου έμαθαν τι θα έπρεπε να κάνει μια εικόνα, να ειναι τόσο σαφής ώστε οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν τι λέει…. Αυτό με κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα… Τότε άφησα τους συντάκτες των περιοδικών να κάνουν την επιλογή τους. Έτσι, η εκπαίδευση βοήθησε από την αρχή. Οι οικονομικές καταστάσεις επίσης είναι για να πάτε για τα βασικά πράγματα. Από εκεί θα έπρεπε να παλέψετε, όταν ήρθα πίσω θα έπρεπε να πολεμήσω, ήταν μια πολύ έντονη διαδικασία.

You may also like