Ο ύπνος κάνει καλό και στην καρδιά!

Έναν ακόμα λόγο για να κοιμόμαστε καλά το βράδυ ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μία έξτρα ώρα ύπνου το βράδυ μπορεί να μειώσει σημαντικά τις αποτιτανώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Οι αποτιτανώσεις είναι η συσσώρευση αλάτων ασβεστίου στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Η συσχέτιση που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν τόσο ισχυρή, ώστε έγραψαν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» ότι αυτή η έξτρα ώρα ύπνου είναι τόσο ωφέλιμη, όσο το να μειώνει ένας υπερτασικός την πίεσή του στα φυσιολογικά όρια!

Το εύρημα προέκυψε από την παρακολούθηση 495 υγιών ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 35 έως 47 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί 5 χρόνια, καταγράφοντας τις συνήθειες ύπνου τους και εξετάζοντας τις αρτηρίες τους με αξονικές στεφανιογραφίες. Συνολικά, οι εθελοντές κοιμόντουσαν 6,1 ώρες κατά μέσον όρο.

Αφού όμως οι ερευνητές έλαβαν υπ΄ όψιν όλους τους παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία της καρδιάς (μεταξύ αυτών το φύλο, την ηλικία, το κάπνισμα, τον τρόπο ζωής κ.τ.λ.), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν μία ώρα παραπάνω από τους άλλους μείωναν τον κίνδυνο αποτιτανώσεων κατά το ένα τρίτο.

Μένει να διαπιστωθεί εάν η έλλειψη ύπνου αποτελεί και αιτία των αποτιτανώσεων, τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντάιαν Λόντερντεϊλ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο.

Πηγή: tanea.gr

You may also like