Παραμυθένια παραμύθια, από τη Ρούλα Καρακούση

της Ρούλας ΚαρακούσηΔημοσιογράφου

Μια ιστορία θυμήθηκα τις προάλλες, για μια κοπέλα ερωτευμένη πολύ από το σχολείο ακόμα, με ένα όμορφο αγόρι. Ο έρωτας το κατάλαβε πως δεν ήταν ποτέ αμοιβαίος, και αποτραβήχτηκε. Έμεινε όνειρο όμως. Παιδικό. Έχει πιο ωραίο όνειρο από τα παιδικά; Το αγόρι δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά της κοπέλας. Το κατάλαβε όταν τον είδε από μακριά μετά από χρόνια.
Λέγαμε την ιστορία με φίλους. «Παραμύθια». «Όνειρα». «Δε γίνονται αυτά». «Όλα γίνονται». Θέλαμε όλοι να πάμε την ιστορία παρακάτω. Έλειπε και ο Παπακαλιάτης. Να οργανώσει μια ξαφνική συνάντηση, να κρατήσει τη συγκίνηση της κοπέλας, να βάλει και λίγο σπίθα στο μάτι του αγοριού, να πραγματοποιηθεί ο παιδικός έρωτας, να πραγματοποιηθεί το παιδικό όνειρο, να κάνει κι αυτός επιτυχία και εμείς να μην ψάχνουμε για λύσεις.

«Παραμύθι» χαρακτήρισε η μια φίλη την ιστορία μας. Διαφώνησα. Αφού δεν υπάρχει ανταπόκριση, η ιστορία έχει έναν. Πως είναι παραμύθι; Πρόκειται για ένα άκρως ρεαλιστικό και κακό σενάριο, που θα θύμωνε και τους λιγότερο ρομαντικούς. Άπατη θα πήγαινε η ταινία. «Δεν είναι παραμυθένιο παραμύθι, αλλά είναι παραμύθι», συνέχισε, με κίνδυνο να με εκνευρίσει.

Ψάξαμε να βρούμε, όχι λύση για την κοπέλα, αλλά τον ορισμό του παραμυθιού. Η παρέα διχάστηκε. Το αν μια ιστορία είναι παραμύθι κρίνεται από την προοπτική της συγκίνησης, του ονειρικού και τις δυνατότητες των πρωταγωνιστών, ή από το αδιαπραγμάτευτο και αδιαμφισβήτητο ευτυχισμένο τέλος, δηλαδή το αποτέλεσμα; Εγώ πάντα πίστευα το δεύτερο. Τα παραμύθια έχουν ευτυχισμένο τέλος. Η αντίθετη άποψη όμως, που βρήκε υπέρμαχους στην παρέα μας, είχε επιχειρήματα. Στο παραμύθι, λέει, όλα είναι δυνατά, όλα μπορούν να συμβούν, υπάρχει το στοιχείο του φανταστικού, του ονείρου. «Ανεξάρτητα από την έκβαση»;

Συνέχιζα εγώ το χαβά μου, θέλοντας να βάλω στο συρτάρι των παραγωγών την ιστορία της κοπέλας και του ανεκπλήρωτου έρωτα της. Αν όμως η πρωταγωνίστρια κέρδιζε τελικά τον πρωταγωνιστή; Τότε το παραμύθι θα συμφωνούσαμε πως είναι… παραμυθένιο και η παρέα μας θα χειροκροτούσε σύσσωμη. Χωρίς διαφωνίες.

You may also like