Πρόταση για βιβλίο: “O μικρός νοσταλγός” της Κάλλιας Ελευθεριάδου

o mikros nostalgosΜε πολλή και μεγάλη συγκίνηση, έχω την χαρά και τιμή να σας παρουσιάσω το πρώτο παιδικό βιβλίο που έγραψε μία σπουδαία γυναίκα, η Κάλλια Ελευθεριάδου.

Το κείμενο είναι γραμμένο από τη συγγραφέα, όπως η ίδια αντιλαμβάνεται αυτή την “περιπέτεια” του “Μικρού Νοσταλγού”
Μια βόλτα στο παραμύθι που λίγο απέχει από την πραγματικότητα. Ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την επανάσταση του μικροτσίπ, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει: τα P.C., τα Tablets, τα i-phones είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες συσκευές που μας εισάγουν στον κόσμο του internet και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μας ανοίγουν ένα παράθυρο στη γνώση, στη διασκέδαση, στην ενημέρωση αλλά και στον εθισμό στην εικόνα που περιορίζει τη φαντασία και τη δημιουργική ένταξη του ανθρώπου και ειδικά των νέων παιδιών, στην κοινωνία.

Τι να πούμε για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που αιχμαλωτίζουν το παιδί στην οθόνη επί ώρες με αποτέλεσμα να ξεχνάει τις μαθητικές του υποχρεώσεις, το «ζωντανό» παιχνίδι, τη διατροφή του, την επικοινωνία με τους γονείς και τους φίλους του; Ακόμα χειρότερα, που συνηθίζει σε μια εικονική πραγματικότητα βίαιης και αιματηρής λύσης των διαφορών του με τη διαφορετικότητα. Εξελίσσεται έτσι σε μια παθητική μονάδα, ισοπεδώνεται συναισθηματικά, εξωθείται στη σύναψη σχέσεων με άτομα κατ’ ουσίαν άγνωστα και επικίνδυνα, πολλές φορές, για την σωματική και ψυχική του ακεραιότητα, όπως πληροφορούμαστε συχνά από τα αστυνομικά δελτία.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση πώς μπορεί να αντιδράσει ο γονιός, το σχολείο και οι διάφοροι κοινωνικοί θεσμοί; Στο παραμύθι μας παρουσιάζεται ο Νέστορας, συμβολικό πρόσωπο μιας γλυκιάς νοσταλγίας για επιστροφή στην ομορφιά, στο φυσικό περιβάλλον, στην άπλετη χαρά που είχε βρει, μικρός καθώς ήταν, στη Βιβλιοχώρα των παιδικών του αναμνήσεων.

Θέλει να ξαναπιάσει το βιβλίο, να το διαβάσει, να πάρει τις πληροφορίες και τις γνώσεις απ’ αυτό, να ανέβει με τα φτερά της φαντασίας στον ουρανό της ευτυχίας, να θέλει να πλησιάζει το συνάνθρωπό του και να τον βλέπει σαν ηθική προέκταση του εαυτού του, συνοδοιπόρο του στη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας της ανοχής και της αλληλεγγύης.

Το βιβλίο “ο Μικρός Νοσταλγός” κυκλοφόρησε χθες Τρίτη 02/06 από τις εκδόσεις Ελευθεριάδη

You may also like