Πρόταση για (παιδικό) βιβλίο: Το Βιβλίο Χωρίς Εικόνες

Vivlio-xwris-eikones-thekmagazine-Όχι μαμά δεν τελείωσε! Άλλη μια φορά να το διαβάσουμε..
-Όχι, Παύλο τελείωσε! Το διαβάσαμε όλο!
-Οκ, ας μου κάνεις πάλι τους ήχους, σε παρακαλώωω

Αυτός είναι ο διάλογος που ακολούθησε την πρώτη φορά που διαβάσαμε “το Βιβλίο Χωρίς Εικόνες!” και γίνεται κάθε- μα-κάθε φορά που το διαβάζουμε!
Αν μάλιστα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, θα καταλάβετε ότι είναι τελείως παράδοξο, γιατί η αρχική αντίδραση του Παύλου ήταν “Μαμά με κορόιδεψες, πως είναι δυνατόν ένα βιβλίο χωρίς εικόνες να είναι παιδικό. Θα είναι βαρετό! Δεν θέλω να το διαβάσουμε!”
Συνήθως, στα βιβλία που απευθύνονται σε ηλικίες 3-6 ετών συναντάμε μικρότερες ή μεγαλύτερες ιστορίες που το κείμενό τους είναι περιορισμένο παραχωρώντας την κυρίως επιφάνεια της σελίδας σε πολύχρωμες εικόνες και ζωγραφιές.
Τι θα λέγατε λοιπόν αν κυκλοφορούσε ένα βιβλίο που θα απευθύνεται σε αυτά τα παιδιά χωρίς να διαθέτει ούτε μία σελίδα με εικόνες;
– ΜΑ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ!
– ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ;
– ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΒΑΡΕΘΟΥΝ!!

Κι όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει με “το Βιβλίο Χωρίς Εικόνες” ! Γιατί σε αυτό το βιβλίο η εικονογράφηση είναι ο ίδιος ο αναγνώστης. Με αστείες φράσεις και κανόνες που δεν σου επιτρέπουν να κάνεις ζαβολιές ο κάθε ενήλικας, γονιός ή εκπαιδευτικός, που θα το διαβάσει σε ένα παιδί θα καταλάβει την δύναμη της ιστορίας και το πόση σημασία έχει η διάθεση να αφιερώσεις χρόνο σε ένα παιδί.

Γραμμένο από τον B.J.Novak, σε μετάφραση του Αντώνη Παπαθεοδούλου, διαβάστε το και γελάστε μαζί με τους μικρούς βιβλιοφάγους!

Και επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, απολαύστε το βίντεο με τον συγγραφέα.

Αφοπλιστικά απλό και ταυτόχρονα ευφυές και πρωτότυπο, “Το Βιβλίο Χωρίς Εικόνες” προκαλεί το γέλιο κάθε φορά που το ανοίγεις, δημιουργώντας μια ζεστή και διασκεδαστική εμπειρία για να τη μοιραστείς και αποκαλύπτοντας στους μικρούς αναγνώστες κάτι πολύ σημαντικό: πώς η γραπτή λέξη μπορεί να είναι από μόνη της μια ατέλειωτη πηγή σκανταλιάς και ευχαρίστησης!

Οπότε με απόλυτη ειλικρίνεια και με το χέρι στην καρδιά σας προτείνω να το βάλετε στη λίστα για τα must read…ακόμα κι αν δεν έχετε παιδιά!Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

You may also like