Πρόταση για dvd: The Basketball Diaries

MI0001780886Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Βράδυ Κυριακής απόψε, αύριο οι περισσότεροι από εσάς δε θα έχετε το… άγχος του πρωινού ξυπνήματος, σούπερ! Αν, παρ’ όλα αυτά βρίσκεστε απόψε στο σπίτι και θέλετε να απολαύσετε μία ταινία στο σπίτι, εγώ είμαι εδώ μαζί σας! Το αφιέρωμά μας στο φετινό νικητή των Oscars, Leonardo DiCaprio, συνεχίζεται κι απόψε γνωρίσουμε/θυμόμαστε την πρώτη ταινία όπου ο ηθοποιός υποδύθηκε τον κεντρικό χαρακτήρα.

Ο Jim Carroll (Leonardo DiCaprio) είναι μαθητής λυκείου με μία εμφανώς πολλά υποσχόμενη καριέρα στο μπάσκετ να τον περιμένει. Την ίδια στιγμή, «κρύβει» τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του μ’ έναν λυρικό τρόπο σ’ ένα ημερολόγιο που κουβαλά πάντα μαζί του. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν γνωρίσει τον κόσμο των ναρκωτικών. Στην αρχή με κοκαΐνη για να παίζει – όπως λένε κι οι φίλοι του για να ξεγελάσουν τον εθισμό τους – καλύτερα μπάσκετ. Σύντομα, όμως, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου κι ο Jim θα γίνει έρμαιο των ουσιών, ενώ σιγά σιγά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλοι γύρω του θα τον εγκαταλείψουν.

Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Scott Kalvert βασίζεται στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα, ποιητή και μουσικού Jim Carroll. Στο βιβλίο ο Carroll περιγράφει τη ζωή του από τα 12 έως τα 16 του χρόνια, δίνοντας έμφαση στις σεξουαλικές του εμπειρίες, το ρόλο που έπαιξε το μπάσκετ όσο ήταν στο λύκειο αλλά και τη σκληρή περίοδο της κατάχρησης ουσιών και την απεξάρτησή του. Το σενάριο υπογράφει ο Bryan Goluboff.

Η αλήθεια είναι πως η ταινία δεν έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό σε σχέση με άλλες ταινίες που επικεντρώνονται στο σκληρό κόσμο των ναρκωτικών. Και μάλιστα ο τρόπος που απεικονίζεται όλη αυτή η σκοτεινή διαδρομή – πρώτη δοκιμή, εθισμός, παρακμή, το όποιο τέλος – είναι αρκετά «βαρύς». Γι’ αυτό, άλλωστε κι η ταινία ανήκει περισσότερο στην cult κατηγορία. Ομολογώ πως πρέπει να έχει κάποιος πολύ γερό στομάχι, περισσότερο ψυχολογικά, για να δει την ταινία. Δεν παύει, όμως, να είναι μία ενδιαφέρουσα «γροθιά στο στομάχι» για να αντιληφθεί κανείς πόσο πραγματικά δραματική είναι η εμπειρία όχι μόνο για τους χρήστες, αλλά και το περιβάλλον τους, φιλικό κι οικογενειακό.

The Basketball Diaries 6Τη βλέπεις, όμως, γιατί πρόκειται για ένα εξαιρετικό one man show από το Leonardo DiCaprio, κι ας περιστοιχίζεται από ηθοποιούς όπως τη Lorraine Bracco και το Mark Wahlberg. Στην πρώτη του ταινία ως πρωταγωνιστής δύο χρόνια πριν τον «Τιτανικό», ο 21χρονος τότε DiCaprio κατορθώνει πραγματικά να εντυπωσιάσει το θεατή. Ο χαρακτήρας του άλλωστε μόνο απλός δε χαρακτηρίζεται, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τι μπορεί να τον οδήγησε στο μάτι του κυκλώνα. Ένας φίλος που πεθαίνει από λευχαιμία, ένας προπονητής που εκμεταλλεύεται τους παίκτες της ομάδας, η κακή επιρροή των φίλων του, όλα αυτά δεν αργούν να τον ρίξουν στο σκοτάδι των ουσιών. Οι μεταπτώσεις στις οποίες υπόκειται ο χαρακτήρας του σε συνδυασμό με το εύθραυστο παρουσιαστικό του νεαρού τότε ηθοποιού, αν μη τι άλλο, αδιάφορο δε σε αφήνουν.
Όπως σας προειδοποίησα, η ταινία είναι αρκετά σκληρή. Αξίζει, όμως, να της δώσετε προσοχή, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Leonardo DiCaprio πριν τα blockbusters όπως ο «Τιτανικός» και η «Παραλία» (2000).


Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Lorraine Bracco, Patrick McGaw, James Madio, Mark Wahlberg, Juliette Lewis κ.α.

You may also like