Πώς να οργανώσετε τη βιβλιοθήκη σας

Οι βιβλιοθήκες αναμφισβήτητα αποτελούν την ομορφότερη γωνία του σπιτιού και αποκαλύπτουν πολλά για την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη, με μια μόνο ματιά στο περιεχόμενό τους. Εκτός όμως από τη συλλογή των βιβλίων, ο επισκέπτης είναι πιθανόν να  παρατηρήσει και τον τρόπο που τα έχετε οργανώσει, το χρώμα και το σχέδιο της βιβλιοθήκης. Παρακάτω παρουσιάζουμε σε εσάς τους ‘βιβλιοφάγους’, μερικές συμβουλές για μια πιο εντυπωσιακή, κομψή βιβλιοθήκη, γεμάτη έμπνευση και άποψη.

-Τοποθετήστε τα βιβλία με βάση τα χρώματα του εξωφύλλου. Είναι σπάνιο, έως αδύνατο να βρείτε βιβλία που να έχουν το ίδιο χρώμα, γι’αυτό τουλάχιστον ταιριάξτε τα σύμφωνα με παρόμοιες αποχρώσεις. Με αυτό τον τρόπο, διατηρείτε σε τάξη τα ράφια, ενώ από μακριά η βιβλιοθήκη φαίνεται τακτοποιημένη και εύχρηστη.

–  Διατηρήστε μονοχρωμία. Σίγουρα θα σας φανεί περίεργο, αλλά υπάρχουν λάτρεις των βιβλίων εκεί έξω, οι οποίοι καλύπτουν το εξωτερικό του βιβλίου με μονόχρωμο χαρτί περιτυλίγματος ή ειδικό κάλυμμα με σχέδια, ώστε να τα προφυλάξουν από την φθορά των χρόνων και να δώσουν μια πιο ιδιαίτερη συνολική εικόνα στη βιβλιοθήκη. Αν δεν ταιριάζει στο γούστο σας η παραπάνω ιδέα, μπορείτε απλά να διαχωρίσετε τα βιβλία με αλφαβητική σειρά.

–  Κάθετα ή οριζόντια; Συνήθως στοιβάζουμε τα βιβλία μας κάθετα, όμως δοκιμάστε να τα τοποθετήσετε και οριζόντια. Η συλλογή σας αποκτά άλλη αίσθηση και μπορείτε να διαβάσετε με περισσότερη ευκολία τους τίτλους, στην αναζήτηση ενός βιβλίου. Για μια πιο ‘χαλαρή’ εικόνα της βιβλιοθήκης σας και όχι τόσο αυστηρή, πειραματιστείτε εναλλάσσοντας το σχέδιο από κάθετη ταξινόμηση σε οριζόντια ανά ράφι.

–     Βιβλιοθήκη σαν πάζλ. Αν επιθυμείτε να δώσετε μια πιο παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα στη διακόσμηση της βιβλιοθήκης σας, προτείνουμε να ακολουθήσετε έναν ακατάστατο τρόπο, δημιουργώντας ασύμμετρες συνθέσεις στα ράφια. Ανάμεσα σε ογκώδη βιβλία, συμπληρώστε τα κενά με πιο μικρά και ελαφριά, διαφορετικού χρώματος και περιεχομένου. Το αποτέλεσμα θα είναι πρωτότυπο, αφού καταφέρατε να προσθέσετε ‘ζωντάνια’ και μια πολύχρωμη πινελιά στον χώρο σας, που σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα.

Πηγή:http://www.apartmenttherapy.com

Πηγή φωτογραφιών: Pinterest

You may also like