Στόχοι για το νέο έτος

Μη μου πείτε ότι δεν έχετε κάπου μία «to do list» για φέτος, έστω και μέσα στο μυαλό σας, δεν είναι απαραίτητο να είναι γραμμένη σε χαρτί. Απλώς το χαρτί της δίνει μία επισημότητα και όταν κοιτάς όλα εκείνα που δεν κατάφερες είναι σαν να σε κρίνουν λέξεις, για αυτό και φοβίζει λίγο. Βεβαιωθείτε ότι το νέο έτος, οι στόχοι σας θα είναι μέσα στα εφικτά -για εσάς- όρια! Μέσα στους στόχους όμως βάλτε και δύο (τουλάχιστον) πολύ υψηλούς, και έτσι όταν θα καταφέρετε να τους επιτύχετε, η ικανοποίηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη!

Ένας συνολικός στόχος
Εάν προσπαθείτε να σταματήσετε μία κακή συνήθεια, όπως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή ποτού ή το κάπνισμα, αλλά ακόμα και τη μείωση του άγχους ή την αναβολή των στόχων σας γενικά , ένα πράγμα είναι σαφές: ο συγκεκριμένος στόχος είναι πιο πιθανό να επιτευχτεί σε περίπτωση που ξεκινήσετε ήρεμα και χωρίς πίεση. Για παράδειγμα, «Θα περιοριστώ σε ένα μικρό ποτήρι κρασί με το φαγητό δύο φορές την εβδομάδα» ή «θα καθαρίσω το σπίτι το Σάββατο το πρωί, αλλά αν τύχει κάτι σημαντικό θα το μεταφέρω για την Κυριακή», όλα αυτά χωρίς να νιώθετε τύψεις κάθε φορά που δε γίνεται κάτι. Επιλέξτε έναν στόχο, δεδομένου ότι είναι πολύ πιο εύκολο να εστιάσατε τις προσπάθειές σας για την επίτευξη ενός πράγματος τη φορά.

Δημιουργήστε ένα κατάλογο με οφέλη
Εάν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε σχετικά με το στόχο σας για το 2013, χρησιμοποιείστε το ως τρόπο για να αποφασίσετε. Ίσως η εξοικονόμηση χρημάτων από την αγορά τσιγάρων ή εκείνον τον καθημερινό πρωινό καφέ, υπολογίστε πόσα χρήματα θα γλιτώσετε σε μια εβδομάδα, ένα μήνα, ένα χρόνο; Ή πόσες θερμίδες θα γλιτώσετε από τη μείωση της πρωινής τυρόπιτας ή της μαγιονέζας στο τοστ, και με πόση απώλεια βάρους ισοδυναμεί σε μακροπρόθεσμη βάση. Κάντε τη λίστα και κρατήσετε την κάπου που θα μπορείτε να τη βλέπετε καθημερινά, όπως στο κομοδίνο ή στο ψυγείο σας!

«Σπάστε» τον στόχο σας σε μικρά βήματα
Αυτό θα καταστήσει την επίτευξη του πολύ πιο εύκολη. Εάν είναι μια σημαντική πρόκληση, όπως η διακοπή του καπνίσματος ή η αποθήκευση ενός χρηματικού ποσού, τότε πρέπει να έχετε ένα σχέδιο για το πώς θα τα καταφέρετε. Αλλά να είναι ρεαλιστικός, θα πάρει χρόνο αλλά ξεκινήστε με μικρά βήματα, π.χ. περικοπή κατά 1 τσιγάρο την ημέρα, και σταδιακά θα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.


Δημοσιοποιήστε τον στόχο σας

Ζητήστε την υποστήριξη από τους φίλους ή από ένα μέλος της οικογένειας σας , ο οποίος μπορεί να σας παρακινήσει και να σας «επιβλέπει». Μπορούν να σας υπενθυμίζουν τους λόγους για τους οποίους έχετε θέσει αυτό τον στόχο ,ακόμη και αν αυτό δεν είναι πάντα αυτό που θέλετε να ακούσετε. Εάν ο στόχος σας είναι να περνάτε περισσότερο χρόνο με τους φίλους σας ή να κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο, να τους το πείτε, έτσι ώστε να μπορούν να οργανώνουν βραδιές. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, να σας βοηθήσουν να συμμετέχετε σε μια ομάδα απώλειας βάρους ή να πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Μία συνάντηση με ανθρώπους που εργάζονται για έναν παρόμοιο στόχο θα αποτελέσει κίνητρο και θα την κάνει πιο ευχάριστη.

Κρατήστε ημερολόγιο
Αυτό θα μπορούσε απλώς να είναι το σημειωματάριο ή ένα ημερολόγιο αποκλειστικά για τον σκοπό σας, αλλά και ένας τρόπος για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Μπορείτε να φτιάξετε ένα αρχείο στον υπολογιστή σας. Το βασικό είναι να έχετε καταγεγραμμένα τα στοιχεία της προόδου σας και να μπορείτε να ελέγχετε τον εαυτό σας.

Μην αφήσετε τον εαυτό σας να νικήσει
Αν παραστρατήσετε μην το χρησιμοποιήσετε σαν δικαιολογία για να εγκαταλείψετε τον στόχο. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα ακολουθήσετε το σχέδιο στο 100% του χρόνου, μερικές φορές δεν θα είναι δυνατό. Ένα ποτό ή δείπνο, μία συνάντηση στο τελευταίο λεπτό που θα εναντιωθεί με τα σχέδια σας, μία έκπληξη ή μία δαπάνη που δεν έχετε υπολογίσει στον προϋπολογισμό σας, μπορεί να ρίξει όλους μας λίγο εκτός πορείας. Αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αυτό ως κίνητρο για να συνεχίσετε ακόμα πιο δυναμικά, όχι να εγκαταλείψετε. Στο μεγάλο σχέδιο που έχετε καταστρώσει μία μέρα ή δύο δεν είναι αρκετές για να σας πάνε πίσω.

Μην αφήνετε το Σαββατοκύριακο να σας «καταστρέψει»
Τα Σαββατοκύριακα μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός του στόχου. Αλλά δεν χρειάζεται να πέσετε σε αυτές τις παγίδες και να αναιρέσετε τη σκληρή δουλειά σας. Για αυτό όταν ξημερώνουν αυτές οι δύο μέρες, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις αντιμετωπίσετε όπως κάθε άλλη μέρα, και να τις χρησιμοποιήσετε για χαλάρωση και ξεκούραση όχι για όποιου είδους κραιπάλη.

Βγάλτε το από το μυαλό σας
Είναι εύκολο η προσκόλληση στο στόχο, να σας γίνει εμμονή. Είναι σημαντικό να πάρετε το μυαλό σας μακριά από αυτό, όταν μπορείτε, και αυτό θα διευκολύνει την πίεση. Εξάλλου όσο λιγότερο πιέζετε τον εαυτό σας τόσο λιγότερο άγχος του δημιουργείται, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο υγιής η διαδικασία. Συνεπώς ζήστε τη ζωή σας και προσπαθήστε για το καλύτερο, κανένας δε σας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό.

Απολαύστε κάτι
Μερικές φορές φαίνεται σαν αυτός ο στόχος να είναι πάρα πολύ μακριά. Έτσι, μερικές φορές χρειάζεστε μια ανταμοιβή που να σας παρακινεί και να σας κάνει να νιώθετε καλά μέσα στην εβδομάδα, κάτι για να έχετε να περιμένετε και να ανταμείβετε την καλή δουλειά που κάνετε. Ίσως αυτό σημαίνει μια μέρα μακριά από το γυμναστήριο ή την Παρασκευή βράδυ να μείνετε μπροστά από την τηλεόραση με το σύντροφό σας. Αλλά να είστε προσεκτικοί, να μην το παρατραβήξετε… ένα κομμάτι κέικ είναι αρκετό, δεν χρειάζεται όλο το κουτί.

You may also like