Σωματική Δραστηριότητα: Απαραίτητη αλλά πώς;

από την δρα.Γλυκερία Ψαρράκλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο*

Είναι πλέον γνωστό ότι η αύξηση της καθημερινής μας σωματικής δραστηριότητας συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Το ζητούμενο είναι πως θα καταφέρουμε με τους σημερινούς γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς διαβίωσης να ενσωματώσουμε τις συστάσεις των ειδικών για σωματική δραστηριότητα. Τελικά, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι νομίζουμε αρκεί να το αποφασίσουμε.

Συνεπώς:

*Αυξήστε σταδιακά τη συχνότητα και τη διάρκεια των περιπάτων σας! Βγείτε έξω να περπατήσετε, να πάρετε αέρα, να ανακαλύψτε καινούργια μέρη. Πάρτε μαζί στη βόλτα σας το/τη σύντροφο σας, κάποιο φίλο ή τα παιδιά σας! Βγάλτε βόλτα το κατοικίδιο σας όσο συχνότερα μπορείτε!

*Ξεχάστε το ασανσέρ και χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής μόνο τις σκάλες! Μπορεί στην αρχή να σας φαίνεται δύσκολο και να καταφέρετε να ανέβετε μόνο έναν όροφο, αλλά μην σταματάτε την προσπάθεια. Θα δείτε ότι κάθε φορά θα γίνεται όλο και πιο εύκολο!

*Παρκάρετε πιο μακριά από ότι συνήθως! Δεν υπάρχει λόγος να χάνετε πολύτιμο χρόνο κάθε μέρα κάνοντας άσκοπους κύκλους προκειμένου να παρκάρετε ακριβώς μπροστά στον προορισμό σας!
Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας 1-2 τετράγωνα μακριά από τον προορισμό σας και επωφεληθείτε από το περπάτημα.

*Ασχοληθείτε πιο ενεργά με τις δουλειές του σπιτιού ή τον κήπο σας και μην αφήνετε μόνο τους άλλους να κάνουν πράγματα στο σπίτι! Πέρα από το άμεσο αποτέλεσμα στην καθαριότητα και την τάξη του σπιτιού, θα το εκτιμήσει και ο/η σύντροφος σας!

*Προγραμματίστε σωστά το χρόνο σας και δημιουργήστε νέα κίνητρα για να επισκέπτεστε συστηματικά πλέον το γυμναστήριο σας, στο οποίο ίσως είστε ήδη τόσο καιρό μέλος και πληρώνετε άδικα τη συνδρομή!

*Μειώστε το χρόνο των καθιστικών δραστηριοτήτων σας! Ακόμα και στη δουλειά σας αναζητήστε λόγους για να σηκώνεστε συχνά και να περπατάτε, ακόμα και μόνο για να ξεπιαστείτε!

*Παρακολουθήστε το πρόγραμμα της τηλεόρασης που πραγματικά σας ενδιαφέρει και μόνο αυτό! Κατά προτίμηση, παρακολουθήστε το περπατώντας πάνω στον ηλεκτρικό σας διάδρομο ή στο στατικό ποδήλατο.

*Γενικότερα, επιδιώξτε το σωματικό αλλά αποφύγετε το νοητικό και ψυχικό στρες!

Υλοποιείστε σταδιακά και έναν-έναν τους στόχους σας και επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε νέα αλλαγή στην καθημερινή σας συμπεριφορά!

 

*H Δρ. Γλυκερία Ψαρρά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,  Επ.Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
http://easyway2health.blogspot.gr/
210-6849470

You may also like