Διαβήτης, αντιοξειδωτικά και κακοήθειες

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

 

Ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες δημοσιεύσεις στις online εκδόσεις των Diabetes Care , ΒΜJ και Open Biology τoυ Ιανουαρίου 2013.

1)Ατομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη (Σ.Δ) μακροχρόνια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κακοήθη ασθένεια από άλλους αντίστοιχους ασθενείς που πάσχουν ολιγότερα χρόνια από Σ.Δ, ενώ ασθενείς με Σ.Δ τύπου 2 που υποβάλλονται σε ινσουλινοθεραπεία επίσης εμφανίζουν αυξημένη επίπτωση καρκίνου. Αναλυτικότερα’ Σ.Δ πολυετούς διαδρομής (>15 χρόνια) σε άνδρες ασθενείς τριπλασιάζει τις πιθανότητες γιά καρκίνο του παχέος εντέρου και του ουροποιητικού και αυξάνει τις πιθανότητες γιά καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα, ενώ σε γυναίκες ασθενείς διπλασιάζει τον κίνδυνο γιά καρκίνο μαστού και γεννητικού συστήματος και επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοηθειών του δέρματος. Επιπλέον όσοι πάσχουν από Σ.Δ τύπου 2 και θεραπεύονται με ινσουλίνη έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο δέρματος και γεννητικού συστήματος.
Είναι σαφές ότι απαιτείται εκτεταμένη έρευνα γιά να εξακριβωθεί ποιές είναι οι αιτίες που ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού ( περίπου 10%) εμφανίζει αυτόν τον κίνδυνο και πως μπορεί να τροποποιηθούν οι διάφοροι πιθανοί παράγοντες κινδύνου (τρόπος ζωής, φάρμακα, ινσουλινοαντοχή, κ.λ.π)’ επίσης είναι απαραίτητη είναι και η τροποποίηση των οδηγιών γιά προληπτικό έλεγχο υγείας των διαβητικών ασθενών.

2)Η διαδεδομένη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Σ.Δ και η διακοπή λήψης τους μειώνει το σωματικό βάρος καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης Σ.Δ. Εκτός από την ζάχαρη οι ίδιοι κίνδυνοι δημιουργούνται και από την κατανάλωση λοιπών επεξεργασμένων υδατανθράκων (πατατάκια, μπισκότα,κέικ, γλυκά,άσπρο ψωμί). Επιβάλλεται λοιπόν η ελάττωση της κατανάλωσης αυτών των τροφών, ειδικά από τους εφήβους και νέους.

3)Είναι ευρέως διαδεδομένη από πολλών ετών η άποψη ότι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών (β καροτένιο, σελήνιο, βιταμίνες Α,Ε,C) που περιέχονται σε έγχρωμα φρούτα, τομάτα και κάθε είδους berries καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου. Πρόσφατη δημοσίευση αναφέρει ότι η αντιοξειδωτική δράση ( κατά των ελεύθερων ριζών οξυγόνου) αυτών των ουσιών τελικά όχι μόνο δεν εμποδίζει αλλά και ίσως να συμμετέχει στην εμφάνιση κακοήθων νόσων.

Τα σχόλια αυτά δεν τα κάνει κάποιος τυχαίος, αλλά ο Dr. James Watson (βραβείο Nobel για την ανακάλυψη της δομής του DNA) και τα στηρίζει στο ότι οι σύγχρονες και παραδοσιακές αντικαρκινικές θεραπείες βασίζονται στην απελευθέρωση ριζών οξυγόνου, τις οποίες υποτίθενται ότι καταπολεμούν οι αντιοξειδωτικές ουσίες.
Βέβαια όπως είναι αντιληπτό αυτή η άποψη είναι καινοτόμος και θα υπάρξει έντονη συζήτηση και νεώτερες δημοσιεύσεις.

 

 

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like