Τα τρόφιμα που αντέχουν στον χρόνο….

Το ψυγείο μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό τρόφιμα που κανονικά θα έπρεπε να καταναλωθούν άμεσα καθώς με τον καιρό αλλοιώνονται. «Θύματα» της φθοράς αυτής του χρόνου είναι τα περισσότερα τρόφιμα.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα προϊόντα διατροφής που θεωρητικά μπορούν να διατηρηθούν εο’ αόριστο. Ορισμένοι τα αποκαλούν και «βρυκόλακες» της διατροφικής αλυσίδας καθώς ο χρόνος δεν τα αγγίζει και διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους αξίες. Δείτε ποια είναι αυτά:

«Βαριά» αλκοολούχα ποτά: Μη βιαστείτε να καταναλώσετε το ξεχασμένο μπουκάλι με ρούμι που σας έχει ξεμείνει. Αρκεί βέβαια να είναι αποθηκευμένο σε κάποιο σκοτεινό και δροσερό μέρος. Το μόνο που ίσως συμβεί με το πέρασμα του χρόνου στα αλκοολούχα είναι να χάσουν μέρος της ιδιαίτερης μυρωδιάς τους.


Ρύζι: Ακόμη και αν γεμίσει με σκόνη στο πάνω τμήμα του, το ρύζι δεν πρόκειται να αλλοιωθεί. Αυτό ισχύει για τις ποικιλίες άσπρου, άγριου, arborio, jasmine και basmati αλλά όχι για το καστανό ρύζι.

Καλαμποκάλευρο (κορνφλάουερ): Εάν κρατηθεί σφραγισμένο, στεγνό σε δροσερό μέρος το άμυλο από το καλαμπόκι δεν χαλάει ποτέ.

Ζάχαρη: Πρόκειται για το προϊόν που χρησιμοποιείται προκειμένου να αυξήσει τη διάρκεια ζωής και άλλων τροφίμων, όπως λχ. οι μαρμελάδες. Η πρόκληση βέβαια, είναι να καταφέρουμε να μην γίνει σκληρή.

Μέλι: Μπορεί να αλλάξει χρώμα και υφή ή και να κρυσταλλώσει. Παρόλα αυτά δεν χαλάει. Για να το επαναφέρουμε σε υγρή μορφή, δεν έχουμε παρά να το θερμάνουμε.

Αποσταγμένο άσπρο ξύδι: Ένα ακόμη προϊόν που δεν χρειάζεται να μας απασχολήσει η ημερομηνία λήξης του, καθώς δεν υπάρχει τέτοια.

Απόσταγμα βανίλιας: Το απόσταγμα βανίλιας, καθώς περιέχει αλκοόλ θα παραμείνει «φρέσκο» και γευστικό για πάντα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για απομιμήσεις του συγκεκριμένου προϊόντος, που φυσικά είναι και φθηνότερες.

Αλάτι: Ένα ακόμη προϊόν που χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό άλλα τρόφιμα. Χαρακτηριστική διαδικασία είναι το πάστωμα που κάνουμε λχ. σε ψάρια.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr

You may also like