Τι σχέση έχουν τα λιπαρά οξέα με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και τη μνήμη μας;

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση μακρών αλύσεων πολυακόρεστων ω3 λιπαρων οξέων (Μ.Α.Π.Λ.Ο-PUFA) που περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια , συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αιφνίδιου θανάτου.

Σε πρόσφατη online έκδοση του BMJ δημοσιεύτηκε μεγάλη μεταανάλυση 38 μελετών με 794000 άτομα που εξέτασε την σχέση συχνότητας κατανάλωσης λιπαρών ψαριών(σκουμπρί, ρέγγα,σολωμός, τόνος, πέστροφα, σαρδέλλα)  και αγγειακού εγκεφαλικού επεισόδιου (ΑΕΕ).  Διαπιστώθηκε ότι τρώγοντας κάθε εβδομάδα 2/2-4/>5 μερίδες λιπαρών ψαριών ελαττώνεται αντίστοιχα ο κίνδυνος για ΑΕΕ κατά 4/6/12 %, σε σχέση με όσους τρώγουν μία η καμμία αντίστοιχη μερίδα την εβδομάδα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο προσλαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο η Μ.Α.Π.Λ.Ο.

Η δυσαρμονία αυτή αποδίδεται μάλλον στο ότι τρώγοντας περισσότερες φορές λιπαρά ψάρια, τρώμε λιγότερο κόκκινο κρέας. Επίσης η κατανάλωση λιπαρών ψαριών συνδέεται και με γενικότερη υγιεινή διατροφή, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες οφέλιμες ουσίες στα λιπαρά ψάρια.

Επίσης σε άλλη πρόσφατη online έκδοση του PLoS One, για πρώτη φορά, δημοσιεύτηκε μελέτη που αναδεικνύεται συσχέτιση της διατροφής και της μνήμης ειδικά της εργασιακής, σε νέα άτομα 18-25 ετών που θεωρείται ότι ευρίσκονται στο peak των γνωσιακών-νοητικών ικανοτήτων. Χορηγήθηκαν Μ.Α.Π.Λ.Ο (δοκοσαεξανοικό οξύ 750μγρ και εικοσαπεντανοικό οξύ 930μγρ) για 6 μήνες και μέσω ειδική PET τεχνικής διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση της μνήμης κατά την εργασία’ το εύρημα αυτό αποδόθηκε στην αύξηση της παραγωγής του νευρομεταβιβαστή ντοπαμίνης.

Φαίνεται λοιπόν ότι συχνά εβδομαδιαία γεύματα με λιπαρά ψάρια και ντομάτα (www.nikmarawordpress 15/10/12) βοηθούν στη πρόληψη του ΑΕΕ, αλλά και στην βελτίωση της μνήμης.

 

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like