Το Πάρκο της Vilette, από την Ιωάννα Χαλάτση

από την Ιωάννα Χαλάτση-αρχιτέκτων*

Τα παλιά σφαγεία του Παρισιού μετατράπηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πάρκα. Η σχεδίαση του πάρκου και των εγκαταστάσεών του ανήκει στον διάσημο Ελβετό Αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα ως “ο αρχιτέκτονας του Μουσείου της Ακρόπολης”.
03
Το Πάρκο της Βιλέτ είναι μια ισχυρή πολιτιστική εμπειρία. Άλλωστε, πώς αλλιώς να περιγραφεί ένας χώρος ο οποίος φιλοξενεί τους πιο δημοφιλείς πολιτιστικούς θεσμούς του Παρισιού; Το Μουσείο Επιστημών και Βιομηχανίας, το Μουσείο Μουσικής και το Ανώτερο Εθνικό Ωδείο Μουσικής και Χορού βρίσκονται εδώ.
Το πάρκο αποτελεί μια δημιουργική ανάσα μέσα στο σύγχρονο αστικό τοπίο. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση ψυχαγωγίας με κήπους, παιδικές χαρές, καφετέριες και χώρους προβολής ταινιών για τις τέχνες και τις επιστήμες.
04
Ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει τον πρότυπο αυτό χώρο μέσα από την περιπλάνησή του. Ανάμεσα στις πράσινες εκτάσεις, έρχεται σε επαφή με σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, που εκτίθενται σε ανοιχτούς χώρους, όπως ο ευρωπαϊκός πύραυλος Αριάν, το μαχητικό αεροσκάφος Μιράζ και ο “Αργοναύτης”, ένα υποβρύχιο της δεκαετίας του 1950.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η αίθουσα προβολών Ζεόντ, μια γιγάντια σφαίρα με διάμετρο 36 μέτρα. Στο εσωτερικό της, μια ημισφαιρική οθόνη 1.000 τ.μ. προβάλλει ταινίες για τη φύση και το διάστημα, με τα πιο σύγχρονα οπτικά και ηχητικά εφέ.
05
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, μέσα από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στη δημιουργία “στάσεων” του επισκέπτη εντός του πάρκου. Με τον τρόπο αυτό, διαμορφώθηκαν διάσπαρτα οι σωληνοειδείς κόκκινες κατασκευές που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας (το κόκκινο άλλωστε, ως χρώμα, αποτελεί και το ενδυματολογικό σήμα κατατεθέν του Τσουμί, με το χαρακτηριστικό κασκόλ).Πρόκειται για κονστρουκτιβιστικές διατάξεις από μέταλλο, που παραπέμπουν, μέσα από μια σύγχρονη ματιά, στα κιόσκια των πάρκων του 19ου αιώνα.
06
Στη Βιλέτ ο Τσουμί επέλεξε να μην σχεδιάσει ένα συμβατικό φυτεμένο πάρκο. Αντιθέτως, δημιούργησε μία τεχνητή φύση ως ένα σύγχρονο αστικό πάρκο. Και, τελικά, ο πρότυπος αυτός χώρος πολιτισμού και αναψυχής έβαλε τη δική του ιδιαίτερη σφραγίδα στο καλλιτεχνικό τοπίο της γαλλικής πρωτεύουσας.

*H  Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like