Το σπίτι που έκανε… splash!!!

από την Ιωάννα Χαλάτση-αρχιτέκτων*

Σε ένα προάστιο στη Νάντη, στη Δυτική Γαλλία, βρίσκεται η κατοικία που σχεδίασε η αρχιτεκτονική ομάδα Avignon-Clouet. Το ιδιαίτερο στοιχείο της; Η εξωτερική πισίνα στην “καρδιά” της.

02

Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο συνοψίζεται και η συνολική φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής της: η υδάτινη επιφάνεια στο κέντρο της κατοικίας αποτελεί το πιο ισχυρό συνθετικό στοιχείο, την πρωταρχική επιλογή των αρχιτεκτόνων, από το οποίο προκύπτουν όλες οι υπόλοιπες αποφάσεις που αφορούν στη διάταξη των χώρων.

03

Πλαισιωμένη περιμετρικά με γυάλινους τοίχους, η πισίνα αποτελεί ένα ευρηματικό αρχιτεκτονικό στοιχείο. Αντανακλά το φως του ήλιου τη μέρα, λούζοντας με φως την κατοικία, ενώ το βράδυ μεταβάλλεται σε ένα υδάτινο φανάρι που εκπέμπει ατμοσφαιρικό φωτισμό στο εσωτερικό.

05

06

Η μορφή της κατοικίας εξωτερικά παρουσιάζεται ως μια ενιαία δομή, ως ένα λευκό παραλληλεπίπεδο, καθώς οι προσόψεις της αρθρώνονται με panels. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η νότια όψη της κατοικίας, που προσφέρει θέα προς τον κήπο μέσα από μια σειρά από συρόμενα γυάλινα ανοίγματα.

07

 

Πηγή: www.architecturetoday.co.uk, www.archdaily.com

 

*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like