Το Dubai των αντιθέσεων

Αν αγαπάτε την πολυτέλεια, την καλή ζωή, το αθεράπευτο shopping – σε ανέλπιστα καλές τιμές – και είστε έτοιμοι να ζήσετε κάτι εντελώς διαφορετικό από τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το κοσμοπολίτικο Dubai θα εκπληρώσει και με το παραπάνω τις προσδοκίες σας. Πρόκειται για την καρδιά του σύγχρονου αραβικού κόσμου, την πόλη του πλούτου, της υπερβολής και των αντιθέσεων. Για όσους είναι fans του ζεστού καιρού και του ήλιου δε, μια επίσκεψη στο Dubai κατά τους χειμερινούς μήνες θα τους χαρίσει ατελείωτες στιγμές απόλαυσης και ανανέωσης.

Είχα την τύχη να ζήσω το Dubai εκ των έσω, όχι σαν απλός ταξιδιώτης. Ήρθα σε επαφή με ντόπιους, όσο γινόταν φυσικά, με εργαζόμενους αλλά και με επισκέπτες. Η εμπειρία αξέχαστη. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορεί να δει και να κάνει ένας επισκέπτης στο Dubai, μια πόλη που δεν τη βαριέσαι ποτέ. Υπό τους ανατολίτικους ήχους του χαρακτηριστικού τραγουδιού Last kiss – Ishtar Alabina ήρθε η ώρα να πάρετε μια μικρή γεύση από το στολίδι της Μέσης Ανατολής.

[vsw id=”lM6p-aT8w20″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 Ο πύργος Burj Khalifa (γνωστός αρχικά ως Burj Dubai), τυπικά, το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο (828 μέτρα), που κατασκευάστηκε στο κέντρο της πόλης τον Ιανουάριο του 2010. Ουσιαστικά, σύμβολο της προόδου και έμβλημα της νέας, δυναμικής και ευημερούσας Μέσης Ανατολής. Η θέα του Burj Khalifa προκαλεί δέος, είναι ο θρίαμβος του οράματος του Dubai για την επίτευξη του φαινομενικά αδύνατου. Ο πύργος Burj Khalifa, ένα θαύμα από άποψη κατασκευής και μηχανικής, έχει 160 ορόφους, 900 διαμερίσματα, πολλά εστιατόρια και χώρους διασκέδασης, γραφεία, χώρους άθλησης και αναψυχής καθώς και το πρώτο ξενοδοχείο Armani στον κόσμο. Αποτελεί δε σημείο αναφοράς στο κέντρο του Dubai καθώς διακρίνεται από παντού.

 

 

 

 

 

Βόλτα στην έρημο Hatta και σαφάρι: πρόκειται για μια πραγματική εμπειρία ζωής. Θα έχετε την ευκαιρία να νιώσετε τη μαγεία της ερήμου της Αραβίας με μια πορεία οδηγητικής περιπέτειας στους μεγαλοπρεπείς λόφους του Dubai. Υπάρχουν πολλές εταιρίες που διοργανώνουν τις μονοήμερες αυτές εκδρομές. Η βόλτα συνήθως περιλαμβάνει μια περιήγηση στους λόφους της ερήμου με ειδικά 4×4 οχήματα και εκπαιδευμένους (στα κόλπα!) οδηγούς – εμείς είχαμε ζητήσει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο τρελό οδηγό και το απολαύσαμε με το παραπάνω- σαφάρι στο σουλτανάτο του Ομάν, βόλτα με καμήλα ή και σκι στην άμμο της ερήμου! Ωστόσο θα πρότεινα να νοικιάσετε γουρούνα και να οδηγήσετε μόνοι σας στην έρημο, είναι κι αυτή μια επιλογή που υπάρχει κατά τη διάρκεια της εκδρομής. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο ελκυστικό, είναι όμως ανέλπιστα συναρπαστικό. Η εκδρομή τελειώνει είτε με γεύμα σε κάποιο καλό ξενοδοχείο είτε παραδοσιακά, δοκιμάζοντας αρωματικό αραβικό καφέ και τσάι και παρακολουθώντας χορεύτριες να λικνίζονται σε παραδοσιακούς αραβικούς ρυθμούς.

 Φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω τα malls. Μπροστά τους, το Mall Athens μοιάζει με το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς. Η πόλη αριθμεί 56 malls, άλλα πιο μικρά και άλλα πραγματικά τεράστια, σχεδόν ατελείωτα. Θα ευχαριστηθείτε ψώνια, αφού τα malls είναι ανοιχτά κάθε μέρα από το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Ακόμα θυμάμαι την απελπισία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της ξαδέλφης μου μετά από 11 ώρες ψώνια στο ίδιο mall. Το Dubai Mall, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο, με το τεράστιο ενυδρείο του, τα μαγαζιά με τα επώνυμα ρούχα και παπούτσια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα της πόλης. Μέσα σ’ αυτό βρίσκεται και το Gold Souk, όπου θα βρείτε χρυσά κοσμήματα σε πραγματικά χαμηλές τιμές. Αξίζει να επισκεφθείτε και το Mall of the Emirates, που διαθέτει και πίστα σκι – εκεί θα χρειαστείτε μπουφάν και εξοπλισμό γιατί η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός. Πολύ χρήσιμο και το Outlet Mall, με ρούχα και αξεσουάρ διάσημων σχεδιαστών σε τιμές ευκαιρίας. Αν βέβαια υπάρχει χρόνος να δείτε σχεδόν όλα τα malls , ακόμα καλύτερα. Το καθένα έχει το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Αγαπημένο μου, το Ibn Battuta Mall.

 

 

 Τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία της πόλης. Σπάνια θα βρείτε ξενοδοχείο κάτω των 5 αστέρων στο Dubai. Επιβλητικά και πανέμορφα κτίρια, τεράστιες πισίνες, απεριόριστες παροχές, το Dubai είναι σε θέση να ικανοποιήσει και τους πιο εκλεκτούς ταξιδιώτες. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους ύπαρξής του άλλωστε. Κάτι που προκαλεί θετική εντύπωση είναι ότι στο Dubai μπορείς να κάνεις τα πάντα χωρίς υπερβολικό κόστος. Αναμφισβήτητα, το πρώτο ξενοδοχείο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Burj al Arab, γνωστό και ως «κατάρτι», πραγματικό αξιοθέατο, το πρώτο επτάστερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Μην παραλείψετε να δείτε και το Atlantis HotelA στο Palm Jumeirah με το εκπληκτικό του υποβρύχιο ενυδρείο και το υδάτινο πάρκο και να κολυμπήσετε παρέα με τα φιλικά δελφίνια.

 

 

Jumeirah Beach Residence (JBR) , μια πολύ όμορφη προκυμαία, μια παραθαλάσσια περιοχή της πόλης απέναντι από τον Περσικό Κόλπο. Διαθέτει μια αξιόλογη παραλία και τέσσερα πεντάστερα ξενοδοχεία. Εδώ αξίζει να πούμε ότι η περιοχή έχει και ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Χώρο για περπάτημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η λωρίδα των 1,7 χιλιομέτρων που βρίσκεται στο JBR ονομάστηκε “The Walk”. Πρόκειται για μια εμπορική οδό με εστιατόρια και καφέ, η οποία βρίσκεται πίσω από την παραλία JBR και είναι ένα δημοφιλές μέρος για φαγητό στο ύπαιθρο καθώς και για περίπατο. Δυστυχώς το Dubai δεν ενδείκνυται για βόλτες με τα πόδια. Οι δρόμοι δεν έχουν πεζοδρόμια, οι περισσότεροι είναι κόμβοι και τα αυτοκίνητα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Ευτυχώς, τα ταξί είναι πολύ φθηνά και το υπερσύγχρονο , σχεδόν διαστημικό, μετρό εξυπηρετεί τις περισσότερες περιοχές.

 

Υπαίθριες αγορές – souks: παραδοσιακή ατμόσφαιρα, όπου θα βρείτε σε μοναδικές τιμές ποικιλίες αγορών όπως ρολόγια, ρούχα, υφάσματα μεταξωτά, μπαχαρικά, αρώματα, λαϊκή τέχνη, ηλεκτρονικά είδη και τεράστια ποικιλία κοσμημάτων από χρυσό ή ασήμι. Η πρώτη στάση σας θα είναι στο Karama , τον παράδεισο όσων ψάχνουν ένα καλό παζάρι.

 

 

 

 

Αν και ισλαμική πόλη, το Dubai προσφέρει άφθονες επιλογές διασκέδασης. Βραδινή ζωή υπάρχει στα μπαρ και τα κλαμπ των μεγάλων ξενοδοχείων. Για θρησκευτικούς λόγους δεν υπάρχουν τοπικά αλκοολούχα ποτά και αυτά που εισάγονται από τη Δύση διατίθενται κυρίως στους χώρους των ξενοδοχείων. Υπάρχουν επίσης αραβικά nightclubs , ντίσκο, σκηνές pop και όπερα, ασιατική μουσική και το θέατρο του Λονδίνου. Hot spot θεωρείται σήμερα το Dubai Marine Hotel καθώς και το εξαιρετικό Cavalli club.

 

 

 

Με μια φράση, το Dubai τα έχει όλα. Το μοναδικό που πρέπει να προσέξει κάποιος, ειδικά οι γυναίκες, είναι ο ρουχισμός. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια ισλαμική πόλη, κάθε υπερβολή μπορεί να θεωρηθεί ασέβεια. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, καθώς έχει αφόρητη ζέστη και υγρασία που φτάνει το 100%. Κατά τα άλλα, το Dubai είναι εκεί για να σας αποδείξει ότι “είναι καλό στην άμμο να χτίζεις παλάτια“.

You may also like