Τροφές που “νικούν” τον χρόνο

Βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και β-καροτίνη αποτελούν τα τρία βασικά αντιοξειδωτικά. Ποιοι είναι όμως οι πιο σημαντικοί τους «εκπρόσωποι»;

Ακτινiδιο

Εκτός του ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, έχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι. Μόνο ένα σας εξασφαλίζει το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C, που είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων περιορίζοντας τα προβλήματα που έρχονται με το πέρασμα του χρόνου.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge αναφέρει ότι η βιταμίνη C μειώνει τη θνησιμότητα από διάφορα αίτια, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αβοκάντο

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ποτάσιο, που μειώνει την αρτηριακή πίεση και την πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Είναι επίσης πλούσιο σε μονοακόρεστα οξέα που μειώνουν τη χοληστερίνη και είναι η πιο πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, γνωστής για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες.

Σπανάκι

Περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, αλλά και β-καροτίνη, η οποία επιβραδύνει την ανάπτυξη πολλών τύπων καρκίνου και δυναμώνει τα οστά, τα δόντια, την επιδερμίδα και τα ούλα.

Προλαμβάνει επίσης τα προβλήματα όρασης, μια από τις βασικότερες συνέπειες του γήρατος. Μάλιστα, ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε β-καρoτίνη μειώνει την πιθανότητα για καταρράκτη, ένα πρόβλημα που αφορά κάθε άνθρωπο άνω των 75 ετών.

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει διπλάσια βιταμίνη C από το πορτοκάλι.

Πηγή: myworld.gr

You may also like