Τρώτε μαύρη σοκολάτα; Έχετε λιγότερες πιθανότητες για κατάθλιψη!

Είστε φαν της μαύρης σοκολάτας; Όπως όλα δείχνουν, εκτός από τη γευστική απόλαυση που μας προσφέρει, μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για την ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με νέα έρευνα του UCL, το να τρως μαύρη σοκολάτα επηρεάζει θετικά τη διάθεση κι ανακουφίζει από συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Depression and Anxiety είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση της κατάθλιψης σύμφωνα με τον τύπο της σοκολάτας που καταναλώνεται.

Στην έρευνα λήφθηκαν υπόψιν κι άλλοι παράγοντες, όπως το βάρος, το ύψος, η εθνικότητα, η συζυγική κατάσταση, η εκπαίδευση, το εισόδημα, το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα και τα χρόνια προβλήματα υγείας.

Μετά την προσαρμογή αυτών των παραγόντων, βρέθηκε ότι τα άτομα που ανέφεραν την κατανάλωση οποιασδήποτε μαύρης σοκολάτας σε δύο 24ωρες περιόδους είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν κλινικά σχετικά συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα. Όμως, οι ερευνητές δε βρήκαν σημαντική σύνδεση μεταξύ της μη κατανάλωσης σοκολάτας και των κλινικά σχετικών καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Η βασική συγγραφέας, Dr Sarah Jackson, είπε:

«Αυτή η έρευνα παρέχει μερικές αποδείξεις ότι η κατανάλωση σοκολάτας, και ειδικά μαύρης σοκολάτας, μπορεί να συσχετιστεί με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης κλινικά σχετικών καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Παρά ταύτα, περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να διευκρινιστεί η κατεύθυνση της αιτίας. Θα μπορούσε να είναι το ότι η κατάθλιψη προκαλεί απώλεια ενδιαφέροντος για να φας σοκολάτα ή θα μπορούσε να είναι ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερη μαύρη σοκολάτα και να έχουν κατάθλιψη»

Η σοκολάτα είναι ευρέως γνωστό ότι έχει ιδιότητες που βελτιώνουν τη διάθεση και διάφοροι μηχανισμοί για μία σχέση μεταξύ σοκολάτας και διάθεσης έχουν προταθεί.

Πηγή: Science Daily

You may also like