Υψηλών προδιαγραφών wellness and spa center το Λαζαρέτο της Ερμούπολης;

Αυτή ήταν η πρόταση των pro.plus.ma arkitektones για την αποκατάσταση του πρώην Λοιμοκαθαρτηρίου της Ερμούπολης, γνωστό ως Λαζαρέττο, η οποία απέσπασε μόνο θετικές κριτικές, στο πανηγυρικό κλείσιμο του 2ου Διαπανεπιστημιακού Σεμιναρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Παράδοσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σύρο στις 23- 28 Ιουλίου 2012, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο.

Την πρόταση παρουσίασε ο αρχιτέκτων Μιχαήλ Προβελέγγιος,που εκπροσώπησε το γραφείο στο εν λόγω σεμινάριο, με θέμα την αποκατάσταση και επαναχρήση του πρώην Λοιμοκαθαρτηρίου της Ερμούπολης.

Το μοναδικό αυτό οικοδόμημα, χρονολογείται στο 1842 και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πλούτου της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Το συγκρότημα βρίσκεται εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια ενώ η αποκατάσταση του αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή του.

Η μελέτη ανέλυσε τα κρίσιμα αυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίσμα παραθέτοντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επανάχρηση και βιώσιμη αξιοποίησή του, προτείνοντας την χρήση του ως κέντρο θεραπείας και ευεξίας (wellness and spa center).

…Στόχος της αρχιτεκτονικής πρότασης είναι η διακριτή διαφοροποίηση μεταξύ υφιστάμενων και νέων στοιχείων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην λειτουργήσει μιμητικά σε σχέση με το αρχιτεκτονικό παρελθόν του συγκροτήματος Ένα τέτοιο συνθετικό εγχείρημα ενδεχομένως να μετέτρεπε το Λαζαρέτο σε μια στατική στο χώρο και το χρόνο μνημειακή αναβίωση, δίνοντας του ένα μουσειακό χαρακτήρα. Απεναντίας, η πρόθεση μας είναι να ενταχθεί εκ νέου στο σήμερα διατηρώντας τα στοιχεία εκείνα που το καθιέρωσαν και μεταφέροντας τα ίχνη του παρελθόντος, να ενσωματώσει σύγχρονους αρχιτεκτονικούς όρους και χειρισμούς...”δήλωσαν οι μελετητές.

Οι νέες αρχιτεκτονικές χαράξεις που δημιουργούνται, σηματοδοτούνται από σύγχρονα υλικά- corten, μαύρο μέταλλο, τσιμεντοκονίες και γυαλί- που όμως φέρουν από μόνα τους μια πατίνα και σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζουν τα υφιστάμενα κτίρια.

Ελπίζουμε ότι μελέτες του είδους δεν θα μείνουν μόνο σε “πρόπλασμα” και ότι θα βρεθεί το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίησή τους.

Για περισσότερες φωτογραφίες σχετικά με το project στη Σύρο, πατήστε στο: http://www.arkitektones.eu/en/master/detail/ex-lazzaretto-wellness-center

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για το έργο των pro.plus.ma arkitektones, μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook
http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones

You may also like