Όταν η τιμή του αλκοόλ αυξάνεται οι θάνατοι μειώνονται

Teenagers-drinking-alcoho-001
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στον Καναδά αποδεικνύει ότι η τιμή πώλησης του αλκοόλ μπορεί να συντελέσει σε σημαντική μείωση των θανάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Addiction, η έρευνα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους υγειονομικούς φορείς αλλά προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της βιομηχανίας του αλκοόλ. Οι εταιρείας παραγωγής και εμπορίας ποτού χαρακτηρίζουν τα στοιχεία «παραπλανητικά και ανακριβή» αμφισβητώντας την στατιστική βάση της μελέτης.

Η έρευνα έγινε το διάστημα 2002-2009 στην Βρετανική Κολομβία, όπου το αλκοόλ μπορεί να πωληθεί μόνο σε καταστήματα που ανήκουν στην κυβέρνηση. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα όταν η τιμή πώλησης του αλκοόλ αυξήθηκε κατά 10%, καταγράφηκε «άμεση, ουσιαστική και σημαντική μείωση» των θανάτων (κατά 32%) που αποδίδονται εξ ολοκλήρου στην κατάχρηση αλκοόλ.

Επίσης καταγράφηκαν σημαντικές μειώσεις στους χρόνιους και συνολικούς θανάτους που συνέβησαν μεταξύ δύο και τριών ετών από την αύξηση της ελάχιστης τιμής πώλησης.

Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι αυξάνοντας την τιμή των φθηνότερων αλκοολούχων ποτών μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση μεταξύ των αλκοολικών που τα επιλέγουν καθαρά λόγω κόστους.

[quote_right] Η αύξηση κατά 10% των σημείων πώλησης του αλκοόλ συσχετίστηκε με αύξηση κατά 2% του συνόλου των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ. [/quote_right]Οι ερευνητές εστίασαν σε τρεις κατηγορίες θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ: τον εξ ολοκλήρου αποδιδόμενο, τον αιφνίδιο και τον χρόνιο. Οι κατηγοριοποιήσεις προέκυψαν μετά την ανάλυση δεδομένων για την θνησιμότητα στο διάστημα που επιβλήθηκε ελάχιστη τιμή πώλησης από την κυβέρνηση του Καναδά.

Ο Δρ Τιμ Στοκγουέλ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας των Εξαρτήσεων του Πανεπιστημίου Βικτόρια στη Βρετανική Κολομβία εξηγεί ότι «η μελέτη έρχεται να προστεθεί στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία που, παρά την διαδεδομένη αντίληψη, αποδεικνύουν ότι ακόμη και μεταξύ των αλκοολικών η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται όταν αυξάνεται η ελάχιστη τιμή πώλησης των ποτών. Διαφορετικά είναι δύσκολο να εξηγήσουμε τις σημαντικές αλλαγές που καταγράψαμε στους σχετιζόμενους με το αλκοόλ θανάτους, στην Βρετανική Κολομβία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο σχετικός νόμος άλλαξε στον Καναδά, επιτρέποντας το άνοιγμα καταστημάτων πώλησης αλκοόλ από ιδιώτες.

Πηγή: health.in.gr

You may also like