1η Δεκεμβρίου 2012: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, δεν ξεχνάμε τα παιδιά που δίνουν τη δική τους μάχη κατά του HIV/AIDS. Μαζευόμαστε στην Πλατεία Συντάγματος στη 13.00 και ενώνουμε τη φωνή μας με περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά που ζουν με τον ιό HIV, αποκλεισμένα από τη θεραπεία και ξεχασμένα από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Τα στοιχεία φωνάζουν το πρόβλημα και εμείς τη λύση.
Με τη βοήθεια της ομάδας κρουστών Batala, κάνουμε «θόρυβο» για να ακουστούμε και στην τελευταία φαρμακοβιομηχανία που δεν επενδύει σε αντιρετροϊκά φάρμακα για παιδιά. Με «όπλο» μας τις «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου», γινόμαστε και εμείς φορείς της «επιδημίας» αλληλεγγύης για να φτάσει η αντιρετροϊκή θεραπεία και στον τελευταίο ασθενή. Δεν ξεχνάμε ότι το AIDS είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και όμως κάθε μέρα περίπου 800 παιδιά χάνουν την μάχη με την ασθένεια. Ας μην αφήσουμε το νήμα της ζωής τους να κοπεί.

Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά
Τα νέα από την Εκστρατεία για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα
Κι ενώ η έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS (UNAIDS)* για το 2012, δίνει ένα θετικό μήνυμα παρουσιάζοντας μείωση του αριθμού των παιδιών που προσβάλλονται από τον ιό HIV, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αφού το 82% αυτών παραμένει χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.[quote_right]Κάθε μέρα 800 παιδιά χάνουν τη μάχη με το AIDS και κάθε χρόνο 300.000 παιδιά πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την ασθένεια. [/quote_right] «Παρόλο που είναι ενθαρρυντική η μείωση του αριθμού των νέων παιδιών που προσβάλλονται από τον ιό HIV, χάρη στο γεγονός ότι περισσότερες έγκυες γυναίκες είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία το 2011 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, μόνο λίγο περισσότερο από το 50% των εγκύων γυναικών με HIV στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει πρόσβαση σε θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στη μείωση της μετάδοσης του ιού στα μωρά τους και εν τέλει στο να παραμείνουν οι ίδιες υγιείς», δήλωσε o Δρ. Μανίκα Μπαλασεγκάραμ, Διευθυντής της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα.

Πολλές έγκυες γυναίκες εξακολουθούν να μην λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία όταν τη χρειάζονται, και πάρα πολλές χώρες εξακολουθούν να υστερούν επειδή δεν προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα χορηγώντας ουσιαστικά λιγότερο αποτελεσματικές θεραπείες. Το 2013, ελπίζουμε να δούμε περισσότερες χώρες να αναβαθμίζουν τις πολιτικές τους για να αναβαθμίσουν τη δια βίου θεραπεία σε όλες τις έγκυες γυναίκες που ζουν με HIV. Η θεραπεία για τις οροθετικές εγκύους έχει πολλαπλά οφέλη, προστατεύοντας την υγεία της μητέρας, και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού στα μωρά και στους σεξουαλικούς συντρόφους τους. Κάποιες χώρες όπου οι MSF εργάζονται αναπτύσσουν ήδη βελτιωμένες στρατηγικές με στόχο να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί.

Σήμερα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν θεραπεία, από οκτώ σε 15 εκατομμύρια με ένα σημαντικό όφελος σε τρία επίπεδα, στη μείωση εξάπλωσης της ασθένειας, στη μείωση του αριθμού των θανάτων, και στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Ωστόσο, πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες, ώστε κάθε μήνα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ξεκινούν αντιρετροϊκή θεραπεία που είναι κρίσιμη για την επιβίωσή τους. Καλύτερες στρατηγικές θεραπείας, όπως η εγκυρότερη έναρξη της θεραπείας, σε συνδυασμό με τη διάθεσή της σε όλες τις οροθετικές εγκύους, είναι μεταξύ των στρατηγικών που περιμένουμε να αρχίσουν να εφαρμόζουν περισσότερες χώρες την επόμενη χρονιά.

Πηγή: http://www.msf.gr

You may also like