24η Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της φυματίωσης

tuberculosis fimatiosiΗ 24η Μαρτίου είναι αφιερωμένη από την παγκόσμια κοινότητα στη μάχη κατά της φυματίωσης, σε ανάμνηση της ανακάλυψης του βακίλου της φυματίωσης, από τον γερμανό γιατρό Ρόμπερτ Κοχ το 1882.

Αν και όλοι μας έχουμε την εντύπωση ότι η φυματίωση πλέον στις μέρες μας έχει σχεδόν εξαλειφθεί και αφορά ελάχιστους ανθρώπους, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Φυσικά η φυματίωση – που κάποτε σκότωνε 1 στους 7 ανθρώπους στην Ευρώπη και την Αμερική – αντιμετωπίζεται αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα αφού κάθε χρόνο 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από τη φυματίωση, εκ των οποίων οι 500.000 είναι παιδιά, και βρίσκονται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2011 δηλώθηκαν 476 κρούσματα, από τα οποία τα 267 (56,1%) αφορούσαν Έλληνες και τα 203 (42,6%) αλλοδαπούς.

Τα συμπτώματα της φυματίωσης είναι παρατεινόμενος βήχας, παρατεινόμενος πυρετός, καταβολή, απώλεια βάρους, αιμοπτύσεις κλπ.. Γι’ αυτό αν παρατηρήσουμε τέτοια συμπτώματα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας.

Δεν είναι όμως όλες οι μορφές της νόσου μεταδοτικές, παρά μόνο η ενεργός πνευμονική φυματίωση. Η λύση είναι η πιστή συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή και στις οδηγίες του γιατρού μας, ώστε να θεραπευτούμε από τη νόσο και να προστατεύσουμε τους γύρω μας από τη μετάδοσή της.

Πολύ σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει ποτέ να διακόπτουμε τη θεραπεία μας, παρά μόνο αν μας το συστήσει ο γιατρός μας, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα στα αντιφυματικά φάρμακα.

Πηγή: vita.gr

You may also like