25/11: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

domestic violence victimΕκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης θα πραγματοποιήσουν κόμματα και οργανώσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ορισμένης από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την 25η Νοεμβρίου.

Ο ορισμός της ημέρας αυτή από τον ΟΗΕ, σημειώνει στην ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων κρίθηκε αναγκαία λόγω της έκτασης του φαινομένου.

«Η Βία κατά των Γυναικών αποτελεί πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση, επίπεδο υγείας κλπ.» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το ζήτημα αυτό πλέον αναγνωρίζεται ως έγκλημα με άμεσες κι έμμεσες επιπτώσεις τόσο για τις γυναίκες θύματα, όσο και για τη κοινωνία στο σύνολό της.

Στο πλαίσιο των δράσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η φωταγώγηση του κτιρίου της Βουλής με πορτοκαλί χρώμα, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ, εμφάνιση των τηλεπαρουσιαστών με πορτοκαλί κορδελάκι στο πέτο και σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη και διανομή εντύπου στο μετρό του Συντάγματος.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Κακοποίηση Γυναικών. Η Πορεία από το Αδιέξοδο προς την Έξοδο…», σήμερα, Τετάρτη στις 6μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», στον Κεραμικό. Η εκδήλωση θα κλείσει με θεατρικό δρώμενο, εμπνευσμένο από το υλικό της έκθεσης, με τίτλο: «Μου είπαν να γράψω ένα γράμμα..». Η Έκθεση (έως 26 Νοεμβρίου ) φιλοξενεί: έργα ζωγραφικής της εικαστικού Χριστίνας Μακροπούλου και έργα γυναικών με εμπειρίες κακοποίησης.

You may also like