Κλείσε τα μάτια. Φαντάσου τον ήχο της βροχής στο τζάμι, το κύμα που σκάει στην ακτή, τον ρυθμό από ένα πιάνο. Η μουσική, όταν πάψει να είναι απλώς ακρόαση και γίνει βίωμα, μπορεί να είναι φάρμακο. Όχι τυχαία, η μουσικοθεραπεία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ειδικούς ως το φυσικότερο ηρεμιστικό, χωρίς παρενέργειες, χωρίς εξαρτήσεις, μόνο αρμονία.
Τι είναι η μουσικοθεραπεία;
Η μουσικοθεραπεία είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος που χρησιμοποιεί τη μουσική ως εργαλείο θεραπείας για να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής, συναισθηματικής και σωματικής κατάστασης ενός ατόμου. Δεν χρειάζεται να παίζεις κάποιο όργανο ή να έχεις «μουσικό αυτί». Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι παρών και να αφήσεις τον ήχο να κάνει τη δουλειά του.
Δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μια υπενθύμιση ότι μπορείς να συνδεθείς με τον εαυτό σου μέσα από τον ήχο. Να επιτρέψεις στον εαυτό σου να χαλαρώσει, να νιώσει, να επουλώσει.
Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε νοσοκομεία, σχολεία και πλέον, ευτυχώς, και στην καθημερινότητα ανθρώπων που απλώς χρειάζονται έναν φυσικό τρόπο να αποφορτιστούν.
Γιατί λέμε ότι είναι το «ηρεμιστικό της φύσης»;
Γιατί δεν μιμείται απλώς τη φύση. Είναι η ίδια η φύση, σε ήχους. Σκέψου:
Ο ρυθμός της καρδιάς μας συγχρονίζεται με τη μουσική.
Οι μελωδίες ενεργοποιούν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και τη χαλάρωση.
Ο ήχος της φύσης (νερό, πουλιά, θρόισμα φύλλων) προκαλεί άμεσα μείωση στην κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.
Και κάπως έτσι, η μουσική λειτουργεί σαν συναισθηματική αγκαλιά. Χωρίς να μιλάει. Χωρίς να εξηγεί. Απλώς είναι εκεί.
Η μουσικοθεραπεία έχει θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις άγχους και στρες, αϋπνίας, κατάθλιψης, χρόνιου πόνου, συγκέντρωσης και παραγωγικότητας.
Αν νιώθεις μπλοκαρισμένη ή στεναχωρημένη, βάλε ένα κομμάτι που αγαπάς και άφησέ το να σε οδηγήσει στην κάθαρση, ενώ θα αποδέχεσαι κάθε συναίσθημα που θα βιώνεις.
Fun fact
Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Stanford, η μουσική μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με ένα ήπιο ηρεμιστικό χάπι. Και μάλιστα, ο εγκέφαλος την επεξεργάζεται πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τον λόγο.
Featured image: pexels.com/@pavel-danilyuk