ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ  ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ: ΜΕΤΑ ΤΟΝ MOBY DICK ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Για να συναντήσουμε με τον Αιμιλιανό δεν χρειάζεται αφορμή, είναι πάντα χαρά και ταξίδι σε νέους δρόμους σκέψης. Αυτή τη φορά τον συναντήσαμε έπειτα από την μεγάλη επιτυχία του “Moby Dick”,  του μιούζικαλ του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Κι έπεται συνέχεια… Καθώς  το φθινόπωρο θα τον δούμε στον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη στην παράσταση «Ζορμπάς» για την οποία θα ξεκινήσει πρόβες μέσα στο καλοκαίρι.

Λίνα Γριβογιάννη : Πως ήταν η εμπειρία να επανέρχεσαι στο κείμενο του “Moby Dick” μετά από δύο χρόνια απουσίας; 

Αιμιλιανός  Σταματάκης: Την πρώτη φορά πριν από δυόμιση χρόνια προλάβαμε να παίξουμε μόνο για μία εβδομάδα και κανένας μας δεν είχε προλάβει να καταγράψει στο σώμα του πολλές μέρες παραστάσεων. Εγώ προσωπικά μετά τη πρώτη εβδομάδα είπα ότι χρειάζομαι ξεκούραση. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Τώρα που κάναμε ξανά την παράσταση για δυο μήνες ήταν σωματικά εξουθενωτικό, το να είσαι κάθε μέρα σχεδόν για τέσσερις ώρες στη σκηνή, να τραγουδάς και να παίζεις. Το ξέραμε σίγουρα ότι θα ανέβαινε ξανά η παράσταση. Είναι ένα τεράστιο έργο και δεν θα γινόταν να μην ολοκληρώσει το ταξίδι του. Όταν ξεκινήσαμε φέτος ήταν σαν να μην είχε περάσει ούτε μία μέρα. Ήταν όλο το έργο πολύ καλά τυπωμένο μέσα μας.  Βοήθησε βεβαία και το γεγονός ότι μέσα στην καραντίνα κάναμε τις ηχογραφήσεις για το CD. Κυκλοφόρησε μία κασετίνα με όλο το έργο του “Moby Dick”.  Είχαμε ασχοληθεί πολύ με το έργο, δεν το αφήσαμε καθόλου. Για αυτό και φέτος στις πρόβες δεν δυσκολευτήκαμε να το επαναφέρουμε, υπήρχε ήδη μέσα μας.

Λ.Γ. : Πως ήταν αυτοί οι δύο μήνες παραστάσεων χωρίς την προοπτική της ξεκούρασης; Σε βοήθησε και η εμπειρία σου σε αντίστοιχα μεγάλα έργα στο εξωτερικό;

Α.Σ: Το λέω καμία φορά και σκέφτομαι ότι θα με πουν υπερβολικό. Αλλά πραγματικά χρειάζεται ζωή πρωταθλητή, πρέπει να κοιμάσαι και να τρως καλά, να μην ξενυχτάς, να μην πίνεις. Σαφέστατα και με βοήθησε, πάντα τέτοια εγχειρήματα χρειάζονται μία ζωή πολύ διαφορετική από εκείνη που ενδεχόμενος να φαντάζεται ο θεατής. Δεν έχεις κουράγιο να ανταπεξέλθεις σωματικά σε τέτοιες παραστάσεις εάν δεν είσαι «αθλητής». Μου είναι πολύ εύκολο πια να γίνομαι «στρατιώτης» για μία παράσταση και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το τραγούδι. Αν δεν υπάρχει τραγούδι είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα, γιατί έχει να κάνει κυρίως με την ξεκούραση της φωνής, για να αποδώσεις φωνητικά σε τραγουδιστικό επίπεδο. Όταν δεν έχω παραστάσεις η ζωή μου είναι πολύ διαφορετική.

Λ.Γ. : Πόσο απαιτητικός ήταν ο ρόλος του αφηγητή στο “Moby Dick”; Επρεπε να είσαι καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης επάνω στη σκηνή να παίζεις και να τραγουδάς; Το να κάνεις μόνο θέατρο, όπως ήταν “Ο Ρινόκερος” είναι πιο απλό; Ποίες είναι οι διαφορές του να κάνεις μία παράσταση μόνο με τραγούδι ή μόνο με λόγο;

Α.Σ: Είναι ξεκάθαρα πιο εύκολο να κάνεις μόνο το ένα από τα δυο. Εκεί εγγυείται και όλη η δυσκολία στο να καταλάβει κάποιος το πόσο δύσκολο είναι όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται.

Αν αποκλειστικά τραγούδι θεωρήσουμε ένα live, εκεί δεν απαιτούνται ικανότητες φωνητικές ικανότητες όπως στην όπερα ή σε ένα μιούζικαλ που μιλάμε για νότες και μουσικές γραμμές που δυσκολεύουν πάρα πολύ τις φωνητικές χορδές, φτάνεις στα όρια σου. Οι άριες που θα κληθώ να ερμηνεύσω σαν τενόρος σε μία τέτοια συνθήκη, είναι κάτι που σε άλλες χώρες οι άνθρωποι το κάνουν δυο φορές την εβδομάδα το πολύ.

Όταν αυτό μπαίνει σε μία θεατρική συνθήκη όπως στο “Moby Dick” που θα πρέπει να το κάνεις κάθε μέρα, αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Είμαστε οι μόνοι που το κάνουμε και το έχουμε καταφέρει. Γιατί είναι τόσο μεγάλη η καταπόνηση των φωνητικών χορδών που μπορείς ακόμα να χάσεις και τη φωνή σου αν δεν προσέχεις.

Ο συγκεκριμένος ρόλος ως αφηγητής του έργου ήταν εκεί όλη την ώρα επάνω στη σκηνή, να παίζει, να τραγουδάει να κουβαλάει βαρέλια, να φτιάχνει δίχτυα, μέσα σε όλη αυτή τη συνθήκη ενός καραβιού ζεις όλο το ταξίδι από την αρχή μέχρι το τέλος.

Λ.Γ. : Τώρα που έχει τελειώσει αυτό το δύσκολο εγχείρημα και μάλιστα με πολλή μεγάλη επιτυχία, πως αισθάνεσαι;

Α.Σ: Αισθάνομαι ευγνώμων για ένα πραγματικά υπέροχο ταξίδι. Ήταν κάτι το όποιο δεν ξέρω αν θα μπορέσει να ξαναγίνει, μία τέτοιου είδους παράγωγη. Δεν έχει κάνεις την πολλές φορές την ευκαιρία να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Ήταν μία υπέροχη εμπειρία που μπήκε στην βιβλιοθήκη αναμνήσεων… Για μένα δεν υπάρχει κάτι δύσκολο ή κάτι που δεν γίνεται! Όπως και με τον “Ρινόκερο”, δέχτηκα γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείς να καταφέρεις. Αρκεί να βάλεις τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία. Θα φέρω το σώμα μου και το πνεύμα μου στην κατάσταση που χρειάζεται για να επιτευχθεί, αυτή είναι η πίστη μου για τα πράγματα.  Κανείς δεν πίστευε ότι με δέκα μέρες πρόβα θα γινόταν να  αντικαταστήσω τον Σερβετάλη. Κι όμως έγινε και ήταν από τις πιο απελευθερωτικές στιγμές της ζωής μου.

Λ.Γ. : Εκτός από την εμβληματική φράση στην αρχή του “Moby Dick” που όλοι ξέρουμε, ποια είναι εκείνη που θα κρατήσεις μετά από όλο αυτό το “ταξίδι”;

Α.Σ: «Η Θεία Δίκη που κανείς ολόκληρη δεν ξέρει ,να υποθέσει δεν μπορεί και να υπολογίσει. Η Δίκη που αδέκαστη φαίνεται στο Συμπάν, ένας της κόκκος μοναχά σε όλους μας ανήκει.» Βεβαία υπάρχουν πάρα πολλές υπεροχές φράσεις που μπορεί όποιος διαβάσει το βιβλίο να κρατήσει. 

Λ.Γ. : Ο “Ρινόκερος” είναι ίσως ένα από πιο επίκαιρα και σχετικά θεατρικά έργα  με την πραγματικότητα που ζούμε. Από εκεί τι είναι εκείνο που θα κρατήσεις; 

Α.Σ: Ο “Ρινόκερος” είναι ένα έργο αδιανόητα συγγενικό σε σχέση με αυτά που βιώνουμε. Το ζήτημα είναι ότι καθένας μπορεί να δει ένα δικό του κομμάτι μέσα σε αυτό, όπως συμβαίνει και με όλα τα μεγάλα έργα. Μπορείς να ταυτιστείς με το κείμενο, ο καθένας μας με έναν διαφορετικό τρόπο, σαν θραύσματα ενός σπασμένου καθρέφτη και αυτό είναι μοναδικό.

Λ.Γ. : Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Α.Σ: Τον Οκτώβριο θα ανέβει σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα ο «Ζορμπάς» στον Ελληνικό Κόσμο. Θα είμαστε μαζί  με τον Γιάννη Στάνγκογλου και εγώ θα υποδυθώ τον Καζαντζάκη και ο Γιάννης τον Ζορμπά. Στα πιο άμεσα νέα θα συμμετέχω στη μεγάλη συναυλία που θα κάνει ο Δημήτρη Παπαδημητρίου στις 16 Ιουνίου στο Ηρώδειο,  “Έξω από το κάδρο”. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει μια αντιπροσωπευτική επιλογή τραγουδιών από το σύνολο του έργου του, μαζί με μεγάλες επιτυχίες…Αλλά και κρυμμένα διαμάντια που μας καλεί να γνωρίσουμε. Θα είναι μία ξεχωριστή συναυλία υψηλής αισθητικής, με ανεξίτηλες μελωδίες, σπουδαίο ποιητικό λόγο και υπέροχες ερμηνείες.
Θα τραγουδήσουν ο Kώστας Μακεδόνας, η Γιώτα Νέγκα, η Βερόνικα Δαβάκη, ο Γιώργος Φλωράκης, ο Μπάμπης Βελισσάριος, ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ο Αιμιλιανός Σταματάκης και σε μία έκτακτη συμμετοχή Αργύρης Μπακιρτζής.

Credits Παραγωγής

Photography @apostolis_anastasopoulos1 / fb :apostolis.anastasopoulos.5/
Make up & Hair Artist : @nikoszisis/ fb : nizisis
Interview@vasilinagr/ fb : lina.grivogianni
Location :@contrabando.athens

You may also like