Eγχειρίδιο κοµψότητας για υποψήφιους γαμπρούς

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας ως πρότυπο κοµψότητας; Ως Πιρς Μπρόσναν – Τζέιµς Μποντ να αλλάζει πολυτελή ξενοδοχεία και καζίνο; Ως Φρεντ Αστέρ µε ηµίψηλο και γάντια να ακροβατεί στην πίστα; Ή ως Κάρι Γκραντ να φλερτάρει στη Γαλλική Ριβιέρα;
Μπορεί το styling για τη µέρα που παντρεύεστε να µην είναι τόσο εύκολο όπως στο σινεµά – άλλωστε η αληθινή κοµψότητα είναι ένας συνδυασµός του τι φοράτε και του τι εκπέµπετε – , αλλά µε τις σωστές επιλογές θα κατακτήσετε το δικό σας, ιδιαίτερο στιλ.

*Βάσει ετικέτας
Το τι θα φορέσετε έχει να κάνει µε την ώρα, την τοποθεσία, το πόσο ανοιχτός θα είναι ο γάµος σας, την επισηµότητά του, αλλά και µε το νυφικό.

Σύµφωνα λοιπόν µε το πρωτόκολλο, αν ο γάµος σας είναι:
Ηµιεπίσηµος πρωινό: Αποφύγετε το σµόκιν και προσανατολιστείτε στο κοστούµι. Το χειµώνα στα προτεινόµενα χρώµατα ανήκουν το µπλε και το γκρι.
Ηµιεπίσηµος βραδινός: Επιλέξτε ανάµεσα σε σµόκιν µε παπιγιόν και ζωνάρι και σκούρο κοστούµι µε σκούρα γραβάτα. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως το πουκάµισο θα είναι άσπρο, µε συµβατικό, κλασικό γιακά ή γιακά µε τσακισµένες άκρες.
Επίσηµος πρωινός: Όλα τα σµόκιν είναι κατάλληλα. Συνδυάστε τα µε κανονική ή Άσκοτ γραβάτα, αλλά και µε ποσέτ (µαντιλάκι).
Επίσηµος βραδινός: Απαραίτητα µαύρο σµόκιν µε ζωνάρι ή γιλέκο και µαύρο παπιγιόν µε πουκάµισο µε συµβατικό γιακά ή γιακά µε τσακισµένες άκρες.
Υπερ – επίσηµος πρωινός: Μαύρο σµόκιν, γιλέκο ή ζωνάρι, άσπρο πουκάµισο µε καρφίτσα και – προσοχή – λευκό παπιγιόν.
Υπερ – επίσηµος βραδινός: Φράκο, ριγέ γκρι παντελόνι, γκρι γιλέκο, Άσκοτ γραβάτα, γκέτες, γκρίζα γάντια και ηµίψηλο. Πιο επίσηµο δεν γίνεται.

*Μην αφήσετε τίποτα για τελευταία στιγμή…
Η εποχή που οι άνδρες ψώνιζαν τα ρούχα για το γάµο µία βδοµάδα πριν έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήµερα, µία εβδοµάδα πριν έχετε κούρεµα, ένα καλό µανικιούρ, την αγορά του εσώρουχου και µια γενική πρόβα για να ελέγξετε µήπως πήρατε βάρος.
Ακόµα κι αν ξέρετε τι θέλετε να φορέσετε, καλό είναι να εντοπίσετε τι ακριβώς ταιριάζει στο σωµατότυπό σας και κυρίως πώς εφαρµόζει.

Ως προς την εφαρµογή, λοιπόν, σηµειώστε ότι πρέπει:
* Να αποφύγετε τα διπλά πέτα αν δεν είστε πολύ ψηλός.
* Να επιλέξετε ένα σακάκι που κουµπώνει χαµηλά αν δεν είστε πολύ αδύνατος.
* Το γιλέκο να κουµπώνει χαλαρά στην περιοχή της µέσης και να σταµατά κάτω από το ζωνάκι του παντελονιού.
* Οι µανσέτες να µην ανεβαίνουν όταν τεντώνετε τα χέρια αλλά να σταµατούν ακριβώς στον καρπό (οι γαλλικές λίγο παρακάτω).
* Να χωράει ένα µόνο δάχτυλο στο κενό ανάµεσα στο κολάρο και το λαιµό σας.
* Το παντελόνι να καλύπτει το 1/3 του παπουτσιού κατά το βηµατισµό σας.

*Για τα μέτρα σας μόνο
Η πλέον σικ επιλογή στο γαµπριάτικο ρούχο είναι να έχει ραφτεί κατά παραγγελία και ακριβώς στα µέτρα σας. Δεν είναι ανάγκη να φτάσετε µέχρι τους περίφηµους ράφτες της λονδρέζικης Saville Row. Μπορείτε να απολαύσετε και στην Ελλάδα την ιεροτελεστία του να επιµεληθεί ο προσωπικός σας ράφτης το tailor made κοστούµι σας .
Σε ένα τέτοιο κοστούµι δεν παίζει ρόλο µόνο το ύφασµα. Αλλά  το ότι µπορεί να ενσωµατώνει κάθε προτίµησή σας (από τον καβάλο µέχρι τον αριθµό των τσεπών). Θα χρειαστεί να κάνετε  πρόβες κι ίσως να μην κοστίσει παραπάνω από όσο υπολογίζατε να διαθέσετε… Είναι, όμως, η σηµασία στη λεπτοµέρεια, όπως π.χ. οι κουµπότρυπες που ανοίγονται στο χέρι µε ειδικά εργαλεία και ράβονται µε µεταξωτή κλωστή και από τις δύο πλευρές. Γι’ αυτό ακριβώς ένα τέτοιο κοστούµι µπορεί να ράβεται από 40 ράφτες για 25 ολόκληρες εργατοώρες.

Αν τώρα το κόστος ενός τέτοιου κοστουµιού σας φαίνεται απαγορευτικό ή δεν διαθέτετε τον απαιτούµενο χρόνο για πρόβες, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε αυτό που σας ταιρίαζει στην αγορά. Μάλιστα, τα περισσότερα καταστήµατα αναλαµβάνουν να φέρουν στα µέτρα σας το πρετ – α – πορτέ κοστούµι στο οποίο καταλήξατε, φροντίζοντας έτσι για την εξαιρετική εφαρµογή του.
Και βέβαια, µην παραµελήσετε τον παράγοντα παπούτσι, που στο ανδρικό ντύσιµο παίζει πολύ σηµαντικότερο ρόλο απ’ ό,τι στο γυναικείο. Τα καλά και ει δυνατόν χειροποίητα παπούτσια είναι σαν τα καλά κρασιά: απαιτείται χρήµα για την αγορά τους και χρόνος τόσο για να ετοιµαστούν όσο και για να παλαιώσουν. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε αυτά που θα διαλέξετε να είναι από φίνο, µαλακό δέρµα και να µη σας στενεύουν στα δάχτυλα ή στο κουντεπιέ, ενώ είναι σηµαντικό να τα προβάρετε µε τις σωστές κάλτσες.
Τελειώνοντας να επισηµάνουµε ότι ως γνήσιος τζέντλεµαν επιτρέπεται να κλέψετε από τη νύφη µόνο µερικά βλέµµατα. Κατά τα λοιπά, βάζετε σοβαρή υποψηφιότητα για έναν πολύ σικ γάµο.

*Έµφαση στο πέτο
-Το τελευταίο trend στο ντύσιµο του γαµπρού είναι µια περίτεχνη µπουτονιέρα.
– Συνήθως έχετε δύο επιλογές, πάντα σε συνεννόηση µε τη νύφη: είτε να κάνετε µια µικρογραφία της νυφικής ανθοδέσµης είτε να διαλέξετε ανάµεσα σε κάποιο από τα λουλούδια της. Αν τελικά καταφύγετε στην κλασική λύση του τριαντάφυλλου, φροντίστε να είναι σπάνιο και στολίστε το µε ένα εντυπωσιακό δέσιµο.
– Να θυµάστε ακόµα ότι η µπουτονιέρα µπαίνει στο αριστερό πέτο και ότι ενώ παλιότερα στερεωνόταν εσωτερικά, σήµερα είναι πολύ σικ να στερεώνεται εξωτερικά µε µια ευφάνταστη καρφίτσα.
– Όσο για το ποιος άλλος φοράει µπουτονιέρα εκτός από το γαµπρό; Ο κουµπάρος και προαιρετικά ο πατέρας και ο παππούς – και του γαµπρού και της νύφης. Όλοι όµως αφήνουν στο γαµπρό το προβάδισµα στις εντυπώσεις.

*Η ζωή µέσα σε ένα κλασικό σµόκιν
-Το σµόκιν εξακολουθεί να είναι το πραγµατικά επίσηµο ένδυµα για τον άνδρα.
-Το παντελόνι του έχει µία µαύρη µεταξωτή τρέσα κατά µήκος της εξωτερικής ραφής.
– Το σακάκι του, είτε µονόπετο είτε σταυρωτό, έχει µεταξωτά πέτα.
– Το µόνο σακάκι που µπορεί να έχει ένα κουµπί είναι αυτό του σµόκιν.
– Όταν είστε όρθιος το σµόκιν πρέπει να είναι κουµπωµένο, ενώ όταν κάθεστε ανοιχτό.
– Φοριέται µε άσπρο µαλακό πουκάµισο και µαύρη γραβάτα ή παπιγιόν. Η άσπρη γραβάτα, ή παπιγιόν αντίστοιχα, είναι ακόµα πιο επίσηµη.
– Μαύρα πρέπει να είναι και τα παπούτσια που φανερώνουν όσο τίποτα το στιλ ενός άνδρα, γι’ αυτό καλό είναι να αποφύγετε να κάνετε εκπτώσεις.
– Οι επίσης µαύρες κάλτσες πρέπει να φτάνουν µέχρι το γόνατο και σίγουρα δεν πρέπει να υποπέσετε σε ένα από τα θανάσιµα αµαρτήµατα της ανδρικής εµφάνισης: να φαίνεται το τριχωτό του ποδιού όταν κάθεστε και ανασηκώνεται το παντελόνι.
– Το γιλέκο έχει πλέον αντικατασταθεί από το ζωνάρι. Προσοχή, οι πιέτες του πρέπει να κοιτούν προς τα πάνω κι αν φορέσετε ζωνάρι δεν επιτρέπεται να αποχωριστείτε το σακάκι σας. Τώρα, γιατί το ζωνάρι είναι πλισέ; Γιατί οι αριστοκράτες της παλιάς εποχής φύλαγαν σε ένα µυστικό τσεπάκι στις πιέτες στη δεξιά πλευρά τα γυαλάκια της όπερας, τα εισιτήρια του θεάτρου και βεβαίως τις βέρες.
– Το µαντίλι της τσέπης ή ποσέτ (pochette) πρέπει να έχει το ίδιο χρώµα µε τη γραβάτα αλλά όχι ακριβώς το ίδιο σχέδιο.
– Τα µανικετόκουµπα δίνουν έναν έξτρα τόνο κοµψότητας και παρ’ όλο που στην καθηµερινότητά σας µπορείτε µε αυτά να κάνετε ένα fashion statement (αν σας αρέσει το ποδόσφαιρο, να έχουν το σχήµα της µπάλας), στο γάµο σας είναι προτιµότερο να κρατήσετε ένα πιο ουδέτερο προφίλ. Μπορείτε, ωστόσο, να τα κάνετε ειδική παραγγελία µαζί µε τις βέρες, ώστε να φέρουν για παράδειγµα το µονόγραµµά σας.
– Τέλος, προσοχή στις τσέπες, που δεν πρέπει να φουσκώνουν. Πέτρες στις τσέπες τους µπορούν να βάζουν µόνο οι Άγγλοι λόρδοι στα φρεσκοραµµένα κοστούµια τους για να µη φαίνονται καινούργια. Αλλά εδώ µιλάµε για το γάµο σας επί ελληνικού εδάφους.

Πηγή: gamos.gr

You may also like