Extensions: γοητεία ή κρυφός κίνδυνος;

Ολοένα και περισσότερο της μόδας, τα εξτένσιονς μαλλιών μπορούν ορισμένες φορές να προκαλέσουν καταστροφικές συνέπειες. Ειδικοί μαλλιών στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτούν ακόμα και την απαγόρευσή τους.
Το να έχετε πυκνά, μακριά και υγιή μαλλιά, ακόμα και αν τα δικά σας είναι λεπτά και αραιά, είναι μια δελεαστική ιδέα. Προσέξτε όμως, τα εξτένσιονς δεν είναι ακίνδυνα για το τριχωτό της κεφαλής σας. Πίσω από τις υποσχέσεις κρύβεται μια λιγότερο ελκυστική πραγματικότητα. Ας δούμε αρχικά τις τεχνικές τοποθέτησης εξτένσιονς και έπειτα τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτά.

Οι διάφοροι τρόποι τοποθέτησης εξτένσιονς
Τα εξτένσιονς μαλλιών τοποθετούνται με τέσσερις βασικές τεχνικές:
• Συγκόλληση με ζεστή ή κρύα κερατίνη: Πρόκειται για μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές αυτή τη στιγμή. Για να κερδίσει μήκος και όγκο, ο κομμωτής κολλά κάθε εξτένσιον με ένα προϊόν τύπου κόλλας – κερατίνη – σε μια τούφα από τα δικά σας μαλλιά. Η κόλλα λιώνει με τη χρήση θερμότητας ή κρύου (με υπερήχους) και θα πρέπει να τοποθετείται τουλάχιστον ένα εκατοστό μακριά από το τριχωτό της κεφαλής.
• Τοποθέτηση με ύφανση: Πρόκειται για λωρίδες παρά για τούφες εξτένσιον. Ο κομμωτής ξεκινά κάνοντας μια κοτσίδα με δικά σας φυσικά μαλλιά γύρω από το κεφάλι σας. Στη συνέχεια, θα ράψει ή θα υφάνει μια λωρίδα τρίχας (είτε φυσικής είτε συνθετικής) στην πλατιά κοτσίδα για να δημιουργήσει μια «κουρτίνα» μαλλιού.
• Τοποθέτηση με clips: Όπως και στην προηγούμενη τεχνική, αυτά τα εξτένσιονς τοποθετούνται σαν μια «κουρτίνα», όμως με τη χρήση μικρών clips. Μόνο που αυτή τη φορά, κομμωτής είστε εσείς ή οι φίλες σας! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε μια τούφα μαλλιών και να βάλετε με clips τα εξτένσιονς.
• Τοποθέτηση με κοτσιδάκια: Η τεχνική αυτή βοηθά να τοποθετούνται τα εξτένσιονς πλέκοντας κοτσιδάκια στα φυσικά σας μαλλιά. Αυτή η μέθοδος προσελκύει όλο και περισσότερες νεαρές ευρωπαίες γυναίκες, παρόλο που είναι μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί σε άφρο μαλλιά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.


Extensions: προσοχή στη ζημιά της τρίχας

Ειδικοί μαλλιών του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μελετήσει περιπτώσεις εκατοντάδων γυναικών που έχουν βάλει εξτένσιονς. Τα συμπεράσματά τους είναι αδιαμφισβήτητα: τα εξτένσιονς μαλλιών θα πρέπει να απαγορευτούν καθώς, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες υποφέρουν από αλωπεκία (σοβαρή απώλεια μαλλιών). Τα εξτένσιονς, αν φοριούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους, προκαλούν μόνιμη βλάβη: η τρίχα και το τριχωτό της κεφαλής είναι μπορούν να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη σε εντοπισμένες περιοχές. Οι ερευνητές αυτοί κουνούν το δάχτυλο σε πολλά κομμωτήρια που προσφέρουν όλο και πιο χαμηλές τιμές για εξτένσιονς, τα οποία δεν τοποθετούνται σωστά.

Ο Hervé N’gom, ειδικός εξτένσιον μαλλιών και δημιουργός του παριζιάνικου ινστιτούτου Amaryllis, φτάνει στο ίδιο συμπέρασμα: «Κάθε κομμωτής μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι ειδικός στα εξτένσιον αλλά αυτή η τεχνική απαιτεί τεράστια επιδεξιότητα και τεχνογνωσία». Όμως σύμφωνα με το N’gom, ο οποίος έχει συνηθίσει να δουλεύει με κερατίνη, τα εξτένσιονς μαλλιών δεν είναι επικίνδυνα αν τοποθετούνται από έναν πραγματικό ειδικό. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η τοποθέτηση εξτένσιονς σε άφρο μαλλιά είναι πιο λεπτή σε σχέση με άλλους τύπους μαλλιών. Καθώς τα άφρο μαλλιά συχνά τα ισιώνουμε, το σημείο συγκόλλησης του εξτένσιον δεν θα αντισταθεί όταν η τρίχα επιστρέψει στο αρχικό της σχήμα.

Για τον ειδικό δερματολόγο μαλλιών Dr Abimelec, είναι αυτή καθαυτή η συγκόλληση των εξτένσιων που αποδυναμώνει την τρίχα. «Τα εξτένσιονς αυτά, που συγκολλούνται με τη χρήση κερατίνης, προκαλούν βλάβη στη δομή της τρίχας». Όσο για την οριζόντια ύφανση, το τριχωτό της κεφαλής αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της αφυδάτωσης και ασφυκτιά κάτω από την κοτσίδα. Αυτό το εφέ της «χύτρας ταχύτητας» ξηραίνει και εξασθενεί την τρίχα, ακόμη και μέχρι το σημείο να μειώσει την εκ νέου ανάπτυξή της.

Και τι συμβαίνει με τα κλιπς; Σύμφωνα με τον Hervé N’gom, η τεχνική αυτή μπορεί να είναι εξίσου καταστροφική, ιδίως επειδή οι έμποροι χονδρικής παρουσιάζουν τα εξτένσιονς ως φυσικά ενώ στην πραγματικότητα είναι συνθετικά. Σε συνδυασμό με τα φυσικά σας μαλλιά, οι συνθετικές αυτές προσθήκες μπορεί να μπλεχτούν πολύ άσχημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνο το ψαλίδι μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Η αφαίρεση των εξτένσιονς μπορεί επίσης να είναι προβληματική: είναι πιθανόν, καθώς τα τραβούν για να τα αφαιρέσουν, να αφαιρεθεί μαζί τους και φυσική τρίχα!!!

Πηγή: beauty.doctissimo.com

You may also like