Fashion is…

Η αλήθεια είναι, ότι λάτρεις της μόδας, όπως εγώ, δεν σταματούν ποτέ να αναρωτιούνται και να ψάχνουν να βρουν την κατάλληλη έκφραση που να επεξηγεί τον όρο «μόδα». Έτσι λοιπόν, υπάρχει ακαταπαύστως, η μία και μοναδική ερώτηση στο μυαλό μας που τελικά δεν απαντάται ποτέ…Τι είναι μόδα;

Yves Saint Laurent: Το ατελιέ με τους πολλούς καθρέπτες

Yves Saint Laurent: Το ατελιέ με τους πολλούς καθρέπτες

Μόδα είναι τέχνη; Είναι συνδυασμός ταλέντου και φαντασίας, έμπνευσης και δημιουργίας. Οι «καλλιτέχνες της μόδας» είναι οι σχεδιαστές, άλλοι πραγματικοί δημιουργοί, άλλοι κάτι «ενδιάμεσο». Αδιαμφισβήτητα όμως, όλοι υπηρετούν την τέχνη της μόδας και μάλιστα με περίσσεια φαντασία και πειραματισμό! Ο καμβάς; Στη μόδα έχει πολύπλευρη παρουσία, μπορεί να είναι ένα ύφασμα, μία υφή, ένα χρώμα … σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οτιδήποτε εμπνέει και προκαλεί τον καλλιτέχνη να δημιουργήσει. Όμως, το ασταμάτητο παιχνίδι των ερωτήσεων τελειώνει εδώ; Μάλλον όχι, διότι μιλώντας για μόδα δεν ξεχνάς ποτέ να αναφερθείς και στον όρο «κίνηση».

f3

Κάθε τέχνη έχει και τα εκθέματά της

Η μόδα, με βεβαιότητα είναι κίνηση. Από το περπάτημα του μοντέλου στην πασαρέλα μέχρι την κίνηση και το πως διπλώνει το ύφασμα και κατά συνέπεια το ρούχο.

Μόδα & Κίνηση: “Leggy blonde move along”

Μόδα & Κίνηση: “Leggy blonde move along”

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μελέτη πίσω από ένα αέρινο μεταξωτό φόρεμα Oscar de la Renta ή κάτω από τις προσεκτικά τοποθετημένες πούλιες και πέτρες σ’ένα Elie Saab, αν η κίνηση δεν είναι η επιθυμητή για τον καλλιτέχνη/σχεδιαστή τότε η δημιουργία παραμένει στα «αζήτητα» ή αναθεωρείται..Σίγουρα, είναι πολύπλοκη η «παραγωγή» τέχνης αλλά θα πει κάποιος: «Τόση σημασία έχει αν τα βολάν θα έχουν κίνηση;»Πιστεύω ακράδαντα στην τελειότητα και ναι όταν μιλάμε για μόδα, οι δημιουργίες αγγίζουν το τέλειο. Εξάλλου δεν έχετε ακούσει τη γνωστή φράση που επαναλαμβάνουν στους κύκλους της υψηλής ραπτικής: «Σημασία δεν έχει η τελευταία επίδειξη αλλά η επόμενη».
Τέλος, μην ξεχνάμε ότι στο χώρο της μόδας οι χρόνοι είναι τελείως διαφορετικοί απ’ότι σε οποιοδήποτε άλλο τομέα. Οι ρυθμοί είναι άπιαστοι και οι απαιτήσεις του κοινού καταιγιστικές.

Elie Saab: "Επιστήμονας" στην κίνηση των ρούχων

Elie Saab: “Επιστήμονας” στην κίνηση των ρούχων

Κάτι πολύ κλισέ που ακούω συνήθως όταν το θέμα συζήτησης περιστρέφεται γύρω από τη μόδα, είναι ο όρος «έκφραση». Δεν διαφωνώ, η μόδα είναι έκφραση άλλα κάποιος έχει δυνατότερα μέσα για να εκφραστεί πέρα από τη μόδα. Το “ατσάλινο λέγειν” για παράδειγμα, αποτελεί καλύτερο όπλο από ένα «συνδυασμό ρούχων». Η μόδα κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται μειονεκτικά ή και να φοβούνται.

f6

Μα θα αναρωτηθεί κάποιος: «Ποιος ο λόγος να έχεις τέτοιου είδους αισθήματα απέναντι σε κάτι τόσο απλό όπως μία φούστα;» Κι όμως η αλήθεια είναι πως η μόδα είναι ζωή, τα ρούχα, κυριολεκτικά «μιλούν», εκφράζουν και υπογραμμίζουν προσωπικότητες, συναισθήματα και σκέψεις και όποιος ξέρει να τα «ακούει» και να τα «διαβάζει» βρίσκεται στο απόγειο της αυτοπεποίθησης.
Άνθρωποι που αρνούνται να διεισδύσουν λίγο πιο βαθιά, κάτω από τα φώτα και τη λάμψη της μόδας, παραμένουν πάντα «εκτός». Αυτός είναι και ένας λόγος που ο χώρος της μόδας έχει χαρακτηρισθεί «ελιτίστικος» ή «κλειστός».

f7

Τελικά, όμως μάλλον σας μπέρδεψα…στην αναζήτησή μας για την λέξη που θα αποτυπώσει με ακρίβεια τη σημασία της μόδας. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι το μεγαλείο της μόδας δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε μία έκφραση ή να περιοριστεί σε κάποιο λεξιλογικό κουτί.
Η μόδα είναι κάτι τόσο αφηρημένο, πολυδιάστατο και δαιδαλώδες που σε συνεπαίρνει και ξεκινάς να αναρωτιέσαι πάλι από την αρχή ξανά και ξανά….Η αληθινή απάντηση όμως κρύβεται στις πτυχές της μόδας που ακόμη παραμένουν καλά κρυμμένες στη σκιά από τα φώτα και τη λάμψη τους…

You may also like