ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ, Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΕ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ

Πολλοί την ανακάλυψαν την περίοδο του covid, όμως κάποιοι εξακολούθησαν να ασχολούνται με αυτή, γιατί τους «έκανε καλό» …Ενώ κάποιοι άλλοι συνειδητά, την κράτησαν ως κύριο χόμπι στην καθημερινότητα τους. Η κηπουρική μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να παρέχει απλώς κάποια σωματική δραστηριότητα ή να παράγει τροφή για το τραπέζι. Μπορεί επίσης, να είναι ευεργετική και για το μυαλό. Σύμφωνα με έρευνα του Charles Hall, Ph.D., καθηγητής στη διεθνή ανθοκομία στο τμήμα Οπωροκηπευτικών Επιστημών του κολλεγίου Γεωργίας η έξοδος σε εξωτερικούς χώρους αλλά κυρίως η συμμετοχή στη κηπουρική, δίνει στους ανθρώπους μια πιο θετική οπτική για τη ζωή. Πώς όμως τα φυτά και η κηπουρική μπορούν να βελτιώσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία μας;

Ευεργετικά οφέλη

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Texas A&M AgriLifee, υπάρχουν πολλά λειτουργικά οφέλη από την κηπουρική.  Το πιο βασικό ; Ενισχύουν την ψυχική υγεία και τη συνολική προοπτική ενός ατόμου.  Όμως δεν είναι μόνο αυτό… Η μείωση του άγχους και του στρες. Η ανάκτηση ελλείμματος προσοχής. Η μειωμένη κατάθλιψη και η βελτιωμένη διατήρηση μνήμης. Η βελτιωμένη ευτυχία και η  ικανοποίηση από τη ζωή. Ο  μετριασμός του PTSD. Η αυξημένη δημιουργικότητα, η παραγωγικότητα και η καλύτερη προσοχή. Οι μειωμένες επιπτώσεις της άνοιας και η αυξημένη αυτοεκτίμηση.

Μειώνει τον χρόνο στην τεχνολογία

Στη σημερινή εποχή, με τον συνεχή βομβαρδισμό της τεχνολογίας, χρειάζεται να αναρωτηθούμε πότε αφήνουμε κάτω το τηλέφωνο. Δραστηριότητες όπως η εργασία στην αυλή σας, είναι μια μεγάλη απόδραση από την τεχνολογία. Η αίσθηση της ολοκλήρωσης και της δημιουργικότητας στον κήπο, είναι κάτι που θα βιώσετε ενώ εργάζεστε σε έναν χώρο που θα έχετε συμβάλλει στην δημιουργία του.

Photo credits: unsplash.com/@b3njamin

Πηγή: agrilifetoday.tamu.edu

You may also like