London BridgeTower: Renzo Piano σχεδιάζει τον ψηλότερο πύργο του Λονδίνου!,από την Ιωάννα Χαλάτση

02

από την Ιωάννα Χαλάτση αρχιτέκτων*

Τα ψηλά κτίρια αποτελούν μια σύγχρονη πραγματικότητα, που μεταβάλλει διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες το skyline της πόλης του Λονδίνου. O London Bridge Tower, ύψους 310 μέτρων, πρόκειται να επισημάνει με τον πιο δυναμικό τρόπο την παρουσία του στο αστικό τοπίο, κι ας αποκαλείται από τον δημιουργό του… “Πύργος-Θραύσμα». H κατασκευή του ξεκίνησε το 2009, ολοκληρώθηκε το 2012 και την 1η Φεβρουαρίου 2013 άνοιξε επίσημα πλέον και για το κοινό το ψηλότερο κτίριο της Δυτικής Ευρώπης.

Η εντυπωσιακή κωνική στέγη του γυάλινου πύργου, που σχεδίασε ο Renzo Piano για το Λονδίνο, δεσπόζει σε απόσταση αναπνοής από τον πολυσύχναστο σταθμό London Bridge, προσφέροντας μια σύγχρονη ανατροπή στο skyline της πόλης.
03
Ο αρχιτέκτονας, που αναφέρει ότι εμπνεύστηκε τη μορφή του ουρανοξύστη από τα χαρακτηριστικά οξυκόρυφα κωδωνοστάσια του Λονδίνου, προκάλεσε ένα μορφολογικό και συμβολικό διάλογο με το αστικό τοπίο του Λονδίνου, χωροθετώντας ένα τόσο σύγχρονο αρχιτεκτόνημα στον παλαιότερο σιδηροδρομικό σταθμό του κόσμου… Πρόκειται για μία δημιουργική αντιπαράθεση, μια αισθητική ένταση ανάμεσα στην ιστορία και στο παρόν, ανάμεσα στην παράδοση και στην πρόοδο…
04
Ο Πύργος του Piano, με την πυραμιδοειδή μορφή του και τη γυάλινη όψη του, αποτελείται από 87 ορόφους. Διαμερίσματα, γραφεία, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας συνθέτουν ένα σύγχρονο ουρανοξύστη, που σφύζει από ζωή όλο το 24ώρο. Οι απρόσμενες αντανακλάσεις που προκαλεί το φως πάνω στις διάφανες επιφάνειες και η φυσικά αεριζόμενη πρόσοψη με τις περσίδες, ελέγχουν αποτελεσματικά το φως και τη θερμότητα.
05
Στην πραγματικότητα, ο Renzo Piano σχεδίασε τον “Πύργο-Θραύσμα” όμοια με ένα γιγαντιαίο γλυπτό οβελίσκου, που μοιάζει να αναδύεται από τον Τάμεση. Με την αρχιτεκτονική του αυτή χειρονομία, προσέφερε μια σύγχρονη αξιολόγηση στο σχεδιασμού των “ψηλών κτιρίων”. Εμπνεόμενος από μορφές και στοιχεία του παρελθόντος, αναμόρφωσε την “παράδοση” με συμβολικό τρόπο και, εν τέλει, σχεδίασε και υλοποίησε έναν ουρανοξύστη διαφορετικό από τους άλλους, ως μία κάθετη πόλη 10.000 κατοίκων.
06

*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook 

You may also like