“Missing Masterpieces”: Ψηφιακή έκθεση για διάσημα έργα τέχνης που αγνοούνται

Καθώς ο κόσμος γίνεται ολοένα περισσότερο ψηφιακός, ο ρόλος της τεχνολογίας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στο να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Επιπλέον, με την πανδημία, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε μουσεία ή να ταξιδέψουμε. Η έκθεση «Missing Masterpieces» περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς χαμένους πίνακες διάσημων καλλιτεχνών. Με έργα του Van Gogh, Cézanne και Monet. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα για αυτά τα εκπληκτικά έργα τέχνης, τα οποία ίσως να μη βρεθούν ποτέ.

Η Samsung ανακοίνωσε την έναρξη της έκθεσης «Missing Masterpieces»… Μιας ψηφιακής συλλογής με μερικά από τα πιο εμβληματικά και ενδιαφέροντα έργα τέχνης παγκοσμίως, που αγνοούνται. Τα αριστουργήματα αυτά δεν μπορούν να εκτεθούν σε φυσική μορφή, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι έχουν χαθεί για πάντα. Για το λόγο αυτό, έχουν συγκεντρωθεί για πρώτη φορά σε αυτή την έκθεση για να τα απολαύσουν όλοι, από οπουδήποτε… Αλλά και για να βοηθήσουν στην έρευνα για την ανάκτησή τους.

Μεταξύ αυτών, η «Auvers-sur-Oise» του Paul Cézanne, που εξαφανίστηκε όταν διαρρήκτες εκμεταλλεύτηκαν τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς του 1999, για να κλέψουν τον πίνακα με κινηματογραφικό τρόπο. Σκαρφάλωσαν από παρακείμενες σκαλωσιές, έσπασαν ένα φεγγίτη. Κατέβηκαν από μια ανεμόσκαλα και εξαφανίστηκαν σε ένα παραπέτασμα καπνού. Επίσης, ο πίνακας «Χλόη & Έμμα» της Barbora Kysilkova, ο οποίος κλάπηκε μέρα μεσημέρι από ένα μουσείο στη Νορβηγία. Οι κλέφτες έβγαλαν περισσότερα από 200 καρφιά για να πάρουν τον καμβά, αφήνοντας την κορνίζα σε άψογη κατάσταση.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά την τέχνη και τον πολιτισμό. Παρόλο που έργα τέχνης αξίας εκατομμυρίων ευρώ κλέβονται κάθε χρόνο, μόνο αυτή την περίοδο, κλάπηκαν τουλάχιστον 6 πίνακες. Μεταξύ αυτών, «O Ανοιξιάτικος Κήπος» του Van Gogh, ο οποίος εξαφανίστηκε στην επέτειο για τα 167α γενέθλια του καλλιτέχνη.

Θέλετε να συμμετέχετε στην αναζήτηση των χαμένων έργων Τέχνης;

Για να συμβάλλουν ενεργά στην έρευνα για την ανάκτηση αυτών των χαμένων αριστουργημάτων, οι λάτρεις της τέχνης και οι ερασιτέχνες ντετέκτιβ καλούνται να μοιραστούν τις συμβουλές τους, τις θεωρίες τους ή τυχόν ενδείξεις στο site της samsung . Χρησιμοποιώντας το hashtag #MissingMasterpieces, μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή και συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων.

Η επιμέλεια της έκθεσηςέγινε σε συνεργασίαμε τον Dr.Noah Charney, ειδικό σε θέματα εγκλημάτων κατά της τέχνης, και ιδρυτή της Ένωσης Έρευνας για τα Εγκλήματα Κατά της Τέχνης (ARCA). Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα τέχνης, που προσπαθούν να ανακτήσουν οι Αρχές σε όλο τον κόσμο.

Facts to Know:

  • Η έκθεση «Missing Masterpieces» θα διαρκέσει τρεις μήνες, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2021.
  • Και τα 12 έργα τέχνης της έκθεσης «Missing Masterpieces» διατίθενται δωρεάν στους χρήστες της τηλεόρασης Samsung, The Frame μέσω του Art Store.
  • Είναι διαθέσιμη σε 29 ευρωπαϊκές χώρες: Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κόσοβο, Λετονία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το Art Store ή το website της έκθεσης.

Photo credits : Samsung

You may also like