Ο καθαρισμός στα δόντια προστατεύει από το έμφραγμα

Ο καθαρισμός δοντιών είναι η οδοντιατρική διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η συσσωρευμένη πέτρα και πλάκα από την επιφάνεια των δοντιών και των ούλων. Πρόκειται για θεραπεία βελτίωσης και διατήρησης της υγείας των ούλων, που επαναφέρει την στοματική υγεία και τη δροσερή αναπνοή… Και είναι απαραίτητη για μικρούς και μεγάλους.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα από την Ταϊβάν, ο καθαρισμός των δοντιών δεν προστατεύει μόνο τα δόντια και τα ούλα, αλλά και την καρδιά μας. Τα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας που κάνουν τακτικά οδοντιατρικό καθαρισμό, ίσως έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους που δεν επισκέπτονται τόσο συχνά τον οδοντίατρό τους, αναφέρει  μελέτη.

Ο οδοντιατρικός καθαρισμός περιλαμβάνει αφαίρεση της πλάκας η οποία μπορεί να καλύψει τα δόντια και να εισχωρήσει στις εσοχές που σχηματίζονται μεταξύ δοντιών και ούλων. Σε αυτές τις πλάκες αναπτύσσονται βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα.

Η μελέτη, η οποία έγινε σε δείγμα 22.000 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, κατέδειξε ότι όσοι είχαν υποβληθεί το προηγούμενο έτος σε επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών και ούλων, είχαν αυξημένη προστασία απέναντι σε εμφράγματα και εγκεφαλικά για τα επόμενα επτά χρόνια.

Αν και τα τελευταία ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Medicine, δεν αποδεικνύουν ότι ο επαγγελματικός οδοντιατρικός καθαρισμός μπορεί να γλιτώσει κάποιον από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, εντούτοις η μελέτη αυτή έρχεται να ενισχύσει γνωστές θεωρίες που συνδέουν την περιοδοντίτιδα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Καθώς η περιοδοντίτιδα οφείλεται σε μόλυνση από βακτήρια, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μπορεί να αποτελεί αιτία πρόκλησης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών εάν τα βακτήρια αυτά επιφέρουν χρόνιες λοιμώξεις και στα αγγεία. Άλλωστε, έχει αποδειχτεί από άλλες μελέτες ότι θεραπεύοντας την περιοδοντίτιδα περιορίζονται και τα επίπεδα παρουσίας λοιμωδών ουσιών στο αίμα.

Πηγή

You may also like