ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ;    

    Εσείς πόσες ώρες ύπνου κοιμάστε; Έχετε μια κλασσική ρουτίνα ή ταλαιπωρείστε μέχρι να αποκοιμηθείτε; Μήπως ξυπνάτε κατά την διάρκεια της νύχτας; Ο ύπνος είναι μια κρίσιμη πτυχή της συνολικής ευεξίας και ένας ξεκούραστος βραδινός ύπνος συχνά θεωρείται βασικός παράγοντας για την καλή υγεία. Ωστόσο, πριν εμβαθύνουμε σε συγκεκριμένες συνήθειες πριν τον ύπνο, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε την περίπλοκη σχέση μεταξύ ύπνου και νευρικού συστήματος. Θεωρείται ότι, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των νεύρων, οδηγώντας σε αυξημένη ευαισθησία και δυσφορία. Οι καταστάσεις χρόνιου πόνου, όπως η νευροπάθεια, μπορούν να επιδεινωθούν από τον ανεπαρκή ή διαταραγμένο ύπνο, δημιουργώντας έναν κύκλο δυσάρεστων επιπτώσεων.

Κοινές συνήθειες πριν τον ύπνο με ανεπιθύμητα αποτελέσματα

Αρχικά, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο και το μπλε φως που εκπέμπεται από smartphone, tablet και υπολογιστές μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η διαταραχή όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει σε έντονο νευρικό πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν με το πρωινό ξύπνημα.

Κατανάλωση καφεΐνης αργά την ημέρα

Η απόλαυση του καφέ αργά το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να είναι μια παρηγορητική τελετουργία για πολλούς, αλλά έχει συνέπειες. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου και να προκαλέσει νευρικό πόνο κατά την διάρκεια του ύπνου ή την επόμενη ημέρα.

Ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου

Το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, βοηθά στη ρύθμιση των καρδιακών ρυθμών, βοηθώντας σε πιο ξεκούραστο ύπνο και ενδεχομένως ανακουφίζοντας το νευρικό σας σύστημα. Επίσης, η παραμέληση της σωστής στάσης του ύπνου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην υγεία των νεύρων. Το να κοιμάστε σε άβολες ή τεντωμένες στάσεις που μπορεί να συμπιέσουν τα νεύρα, προκαλώντας ή επιδεινώνοντας τον πόνο στο σώμα σας μπορεί να έχει μακροχρόνια ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Το περιβάλλον για ένα καλό ύπνο

Η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ύπνου είναι ζωτικής σημασίας. Είναι κοινώς αποδεκτό, πως όλοι δίνουμε σημασία στη σημασία ενός άνετου στρώματος, σε καλής ποιότητας μαξιλάρια, στον ιδανικό ή μη φωτισμό και ενός δροσερού, σκοτεινού δωματίου. Η αγνόηση αυτών των παραγόντων μπορεί να συμβάλει σε ανήσυχες νύχτες και να επιδεινώσει την «κοινή» αγρύπνια.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω καλό είναι να διατηρείτε τις βασικές συμβουλές και να ακολουθήσετε ένα πιο υγιές σύστημα για την διατήρηση ενός ποιοτικού ύπνου.

Featured image: pexels.com/@vanyaoboleninov

You may also like